Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Dvd / The Jazztube
Lennie Tristano - 'Tangerine', van 'The Copenhagen Concert' (Storyville, 2008)

Opname: 1965

In de serie 'Jazz Legends' van Storyville Films is deze dvd uitgebracht, met de registratie van een bijzonder optreden van de legendarische cool jazz-pianist Lennie Tristano. Hij is te zien in de concertzaal van het amusementspark Tivoli in Kopenhagen, de opname is gemaakt door de Deense televisie.

We zien hoe de blinde Tristano naar de vleugel wordt gedirigeerd, en met twee of drie camera's volgen we dan hoe hij zich solo door negen stukken speelt. Het mooist zijn de lange shots van zijn handen, die ten opzichte van zijn expressieloze gezicht en bewegingloze lichaam een eigen leven leiden.

Fascinerende muziek, waarin Tristano zich de evenknie toont van Thelonious Monk als het gaat om aan bekende stukken (zoals 'Lullaby Of The Leaves') een geheel persoonlijke draai te geven met gedurfde harmonieën en eigenzinnige timing. Verrassend: de heel jazzy stukken waarin zijn linkerhand onweerstaanbare walking bass-lijnen speelt. Dat gebeurt onder meer in het ter plekke bedachte 'Tivoli Gardens Swing'.

Deze recensie was eerder te lezen in HVT Magazine.

Een voorproefje?
Klik links bovenin op de afbeelding om het nummer 'Tangerine' van deze dvd te bekijken en te beluisteren.

Labels:

(Anoniem, 13.10.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.