Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




The Jazztube
Orrin Keepnews, Producer #13: Thelonious Monk - 'Brilliant Corners'


The Keepnews Collection:
Thelonious Monk - 'Brilliant Corners' (Riverside/Concord, 2008)
Opname: 1956
Blue Mitchell - 'Blue Soul' (Riverside/Concord, 2008)
Opname: 1959
Cannonball Adderley Sextet - 'In New York' (Riverside/Concord, 2008)
Live-opname: 1962
Milt Jackson & Wes Montgomery - 'Bags Meets Wes' (Riverside/Concord, 2008)
Opname: 1961

Hij begon als redacteur en journalist. Maar Orrin Keepnews raakte vlak na de oorlog betrokken bij de jazz. Samen met Bill Grauer, eigenaar van het tijdschrift The Record Changer, waarvoor hij werkte, richtte hij in 1953 het platenlabel Riverside Records op, eerst om bestaande opnamen uit de traditionele jazz en de swing opnieuw uit te brengen. Maar al snel richtte Keepnews zich als producer op de moderne jazz van die dagen.

Na het contracteren van pianist Randy Weston volgden opnamen met andere nieuwe musici, grote namen als Thelonious Monk, Bill Evans, Cannonball Adderley, Wes Montgomery, Johnny Griffin, Sonny Rollins en Jimmy Heath. Riverside was in business, als een van de leidende New Yorkse jazzlabels, en Keepnews was de naam achter een indrukwekkende serie 'klassieke' elpees. Maar na een paar jaar ging het mis: Riverside ging in 1964 failliet, vooral door slecht financieel management van Grauer. Keepnews ging door als freelancer, richtte het label Milestones op, waarvoor hij musici als Dick Katz, Lee Konitz, McCoy Tyner, Joe Henderson en Gary Bartz opnam.

In 1972 verhuisde hij naar San Francisco, waar hij hoofd jazz werd van Fantasy, dat de rechten op Riverside en Milestones had verworven. Maar in 1985 begon hij toch weer voor zichzelf met een eigen label: Landmark. Inmiddels is Keepnews een van de 'grand old men' van de jazzwereld, hij is nu 85 jaar oud, en still going strong.

Bij wijze van eerbetoon aan zijn rol in de jazz is hem gevraagd een bijzondere serie reissues samen te stellen: The Keepnews Collection. En daar zijn ze dan weer: die fantastische Riverside-albums. Monk, Montgomery, Adderley, te horen in de oorspronkelijke programma's, netjes digitaal opgewaardeerd in 24-bit-technologie, aangevuld met extra takes en soms met destijds niet geselecteerde nummers.

De hierboven vermelde titels zijn er maar vier uit de reeks, en schoolvoorbeelden van hoe je met historische opnamen omgaat. Hoogtepunt: de vijf stukken op 'Briljant Corners' van Thelonious Monk, met Sonny Rollins op tenor, Ernie Henry op alt, Oscar Pettiford op bas en Max Roach op drums (in één stuk vervangt Clark Terry trompettist Henry en valt Paul Chambers in voor Pettiford). Geniale muziek, met als extra bonus de solo van Monk op celesta in 'Pannonica', en niet te vergeten het solo door hem gespeelde 'I Surrender, Dear'.

Deze recensie was eerder te lezen in HVT Magazine.

Interessante achtergrondinformatie biedt ons een aflevering van de serie 'Orrin Keepnews, Producer', waarin de producer vertelt over de opnamesessies die resulteerden in het legendarische Monk-album 'Brilliant Corners'. Klik op bovenstaande afbeelding om deze Jazztube te bekijken en te beluisteren.

Labels:

(René de Cocq & Maarten van de Ven, 23.6.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.