Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




The Jazztube
Archie Shepp Quartet - 'U-Jaama'


De legendarische tenorsaxofonist Archie Shepp is vandaag 71 jaar oud geworden. Met name zijn rol in de roerige jaren van de free jazz, pak hem beet van midden jaren zestig tot begin jaren zeventig, is niet te onderschatten. Een mooie aanleiding ook om weer eens wat albums uit de kast te trekken die hij voor het Impulse-label maakte, en die inmiddels de status van klassieker hebben bereikt: 'Four For Trane' (1964), 'Fire Music' (1965), 'Live In San Francisco' (1966) en 'Mama Too Tight' (1966), om er maar eens een paar te noemen. Stuk voor stuk inspirerende, gedreven platen die drijven op sterke, fraai gearrangeerde composities.

Al eerder bracht The Jazztube u een gedeelte uit de film 'Imagine The Sound'. In deze Canadese documentaire uit 1981 portretteerde Ron Mann een groep muzikanten, die in de zestiger jaren de toon zetten voor een nieuwe, avant-gardistische stroming binnen de jazzmuziek. In de film zijn liveoptredens en interviews te zien van en met Archie Shepp, Bill Dixon, Paul Bley en Cecil Taylor. Criticus en filmhistoricus Jonathan Rosenbaum zei over deze film: "It may be the best documentary on free jazz that we have."

Brachten we in de tweede aflevering van The Jazztube de fenomenale soloperformance die Taylor ten beste gaf voor deze film, ditmaal kijken we naar Shepps uitvoering van 'U-Jaama', met een kwartet dat verder bestaat uit pianist Ken Werner, bassist Santi di Briano en drummer John Betch.

Klik op bovenstaande afbeelding om de video te bekijken en te beluisteren.

Meer weten?
Klik
hier voor meer informatie over de documentairefilm 'Imagine The Sound'.

Labels:

(Maarten van de Ven, 24.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.