Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Dvd / The Jazztube
Sting & Gil Evans Orchestra - 'Strange Fruit' (Jazzdoor, 2007)

Opname: 1987

We schrijven het jaar 1987. Tijdens het Umbria Jazz Festival in de Italiaanse stad Perugia wordt een concert gegeven door popzanger Sting, met het orkest van veteraan-orkestleider Gil Evans. Het wordt vastgelegd door een filmploeg van de Italiaanse omroep RAI. Die verstaan geen Engels, dus we zitten als kijker van de dvd die er onlangs van is uitgebracht met gekromde tenen toe te zien, hoe de regie het voor elkaar krijgt tijdens het voorstellen van de bandleden (door Evans' zoon Miles, die trompet speelt in het orkest) consequent de verkeerde musici in beeld te nemen. Wat een geklungel. En wat we moeten met dat inzoomen op de maan boven Perugia, waarna de camera tergend traag terugzwenkt naar het stadion en het podium? Het zal wel artistiek bedoeld zijn.

Maar het concert is niet mis, dat mag gezegd. Sting heeft vanuit zijn verleden als jazzbassist wellicht al enig recht om op een jazzpodium te verschijnen, maar is natuurlijk vooral bekend geworden als de voorman van het legendarische rocktrio The Police. Op het programma staan daarom vanzelfsprekend ook nummers uit de Police-tijd en een paar stukken van zijn dan net begonnen solocarrière. Maar het meest indrukwekkend is hij in het beroemde 'Strange Fruit' van Billie Holiday, dat een ijzingwekkende vertolking krijgt. Dat hij gevoel heeft voor drama was al bekend, bijvoorbeeld van liedjes als 'Fragile' en 'They Dance Alone', en dat wordt hier nog eens ondubbelzinnig bevestigd. Stings lichte stem klinkt in zachte passages soms wel even een beetje als die van Mel Tormé, uit een grijs jazzverleden, maar is oneindig veel expressiever en wendbaarder. Halverwege speelt altsaxofonist Chris Hunter dan ook nog eens een adembenemend emotionele solo, en zo wordt 'Strange Fruit' een absoluut hoogtepunt in een concert dat toch al allerlei bijzonders met zich meebracht.

Om maar eens wat te noemen: die prachtige diepe sound in de blazers, veroorzaakt door het inzetten van tuba, bastrombone en hoorn. Die wonderlijke instrumental tegen het einde van het programma, waarin het orkest (zonder Sting) op een trage groove schitterende ouderwetse collectieven neerzet, en een paar expressieve solo's (van tenorsaxofonist George Adams en trombonist George Lewis). Het meeslepende 'Roxanne' uit het Police-songbook wordt opgeluisterd door een solo op sopraansaxofoon door Branford Marsalis, eregast bij dit concert, vanwege zijn verbintenis aan Stings eigen band van die periode. En het concert wordt besloten met een gedurfde uitvoering van 'Message In A Bottle', met Sting geheel alleen op het podium, zichzelf op gitaar begeleidend. Wat een charisma!

Deze recensie was eerder te lezen in HVT Magazine.

Een voorproefje?
Klik op bovenstaande afbeelding om het nummer 'Strange Fruit' van deze dvd te bekijken en te beluisteren.

Labels:

(Anoniem, 22.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.