Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




The Jazztube
The Vandermark Five - 'Vehicle'


Ken Vandermark, geboren op 22 september 1964 in Warwick, Rhode Island, is zonder twijfel een van de meest interessante rietblazers van dit moment én een van de hardest working men in de huidige jazzscene. Zijn speelstijl kenmerkt zich door passie en toewijding, of het nu op tenor- en baritonsax is of op (bas)klarinet. Hij maakte sinds 1992 meer dan 30 cd's en daarnaast werkte hij nog mee aan ruim 100 andere cd's. Vandermark is een enthousiast wegbereider voor de door het grote publiek vaak als ingewikkeld beschouwde improvisatiemuziek; als er iemand sceptici uit de traditionele jazzwereld van de schoonheid en kracht van die muziek kan overtuigen, is hij het wel.

Hij verdeeld zijn tijd en energie als componist en improvisator over een indrukwekkende hoeveelheid working bands en samenwerkingsverbanden: The Vandermark 5, Powerhouse Sound, Frame Quartet, Peter Brötzmann Chicago Tentet, Sonore, Territory Band, CINC, Free Fall en duo's met Tim Daisy and Paal Nilssen-Love, twee percussionisten van de buitencategorie. In de planning staan nog meer projecten, waaronder iTi (met Johannes Bauer, Thomas Lehn en Nilssen-Love), Lean Left (met onze eigen Terrie Ex, Andy Moor en Nilssen-Love) en het Resonance Ensemble (een tienkoppig internationaal gezelschap met muzikanten uit Polen, Zweden, Oekraïne en de Verenigde Staten). Op zijn eigen website geeft hij met zijn '
Notes from the Field' vaak aardige inkijkjes in zijn bomvolle, maar ongetwijfeld enerverende muzikantenbestaan.

Zijn vlaggenschip, The Vandermark Five, onderging in 2005 een personele wijziging; na jaren trouwe dienst verliet Jeb Bishop de band. Vandermark ving het verlies van deze trombonevirtuoos echter magistraal op met het aanstellen van een cellospeler: Fred Lonberg-Holm. Zijn voortreffelijke solo op 'Vehicle (For Magnus Broo)' bewijst dat hij een waardige opvolger is van Bishop; met zijn spel lijkt The Vandermark Five zelfs nog aan klankenrijkdom en diepgang te hebben gewonnen. Deze Jazztube is afkomstig van de Poolse televisiezender TVP Kultura en betreft een concertopname tijdens het 'Made In Jazz'-festival 2005. Naast Vandermark (hier op baritonsax) en Longberg-Holm horen en zien we Dave Rempis (tenorsax), Kent Kessler (bas) en Tim Daisy (drums).

Klik op bovenstaande afbeelding om de video te bekijken en te beluisteren.

Labels:

(Maarten van de Ven, 29.3.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.