Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




The Jazztube
Cannonball Adderley Sextet in 'All That Jazz'


Ter nagedachtenis van de gisteren overleden pianist Joe Zawinul presenteert de Jazztube vandaag een fraaie opname van het Cannonball Adderley Sextet uit 1963.

Altsaxofonist Julian 'Cannonball' Adderley (1928-1975) was een lokale legende in Florida tot hij verhuisde naar New York in 1955. In 1957 sloot hij zich aan bij het sextet van Miles Davis. Adderley maakte zich voor de jazzmuziek in een klap onsterfelijk door mee te spelen op Davis' succesvolle albums 'Milestones' en 'Kind Of Blue'. Zijn onder eigen naam uitgebrachte plaat 'Somethin’ Else' uit 1958 voor het Blue Note-label had ook veel succes, niet in de laatste plaats door de all-star bezetting: Miles Davis (trompet), Hank Jones (piano), Sam Jones (bas) en Art Blakey (drums).

Samen met zijn broer, trompettist Nat Adderley, richtte hij het Cannonball Adderley Quintet op. Hoewel het kwintet in zijn eerste vorm niet erg succesvol was, nam de erkenning en het succes toe nadat Cannonball de band van Miles Davis verliet en in september 1959 het kwintet opnieuw vormde. De live opgenomen lp 'The Cannonball Adderley Quintet in San Francisco' (Riverside) uit 1959 wordt een bestseller. Dit album, en dan met name pianist Bobby Timmons' 'This Here', is een voorbeeld van het begin van de zogenaamde souljazz die Adderley met zijn kwintet ontwikkelde. Een stijl die, in de tijd gezien, een brug slaat tussen de bebop en de funk.

Hier zien we zijn sextet met Nat Adderley (trompet), Yusef Lateef (tenor- en sopraansax), Joe Zawinul (piano), Sam Jones (bas) en Louis Hayes (drums) live in de studio van de Duitse televisiezender SWR in Baden-Baden. Op 21 maart 1963 waren ze daar te gast in het programma 'All That Jazz'. Zij spelen 'Jessica’s Day' (een compositie van Quincy Jones), 'Brother John' (Yusef Lateef) en 'Jive Samba' (Nat Adderley).

Klik op bovenstaande afbeelding om de video te bekijken en te beluisteren.

Labels:

(Maarten van de Ven, 12.9.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.