Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




The Jazztube
Zoot Sims - 'Sweet Lorraine'


Zoot Sims, die werd geboren in Inglewood, Californië in 1925, groeide op in een vaudeville familie (zijn vader was een bekende tapdanser). Reeds op jonge leeftijd speelde hij zowel drums als klarinet. In de voetsporen van de legendarische Lester Young ontwikkelde Sims zich als een innovatieve tenorsaxofonist. Hij speelde in bekende jazzbands als die van Benny Goodman, Artie Shaw, Stan Kenton en Buddy Rich. Ook was hij een van Woody Herman's 'Four Brothers'. Onder zijn vakbroeders stond hij bekend als een van de sterkste swingers op de sax.

Sims leidde ook een aantal eigen combo's en toerde onder meer met sextet van zijn vriend Gerry Mulligan. Hij had een uiterst succesvolle samenwerking als co-leader van een kwintet met Al Cohn. Onder de naam 'Al and Zoot' werden verschillende platenopnamen gemaakt. De groep was een publieksfavoriet in de New-Yorkse club The Half Note. Op latere leeftijd bekwaamde Sims zich ook op de sopraansaxofoon.

Deze Jazztube is gefilmd in een privé-residentie in Zweden in 1984, een jaar voor Sims' dood. We zien en horen de tenorist in 'Sweet Lorraine'. Hij wordt begeleid door Red Mitchell op bas en Rune Gustafsson op gitaar.

Klik op bovenstaande afbeelding om de clip te bekijken en te beluisteren.

Labels:

(Maarten van de Ven, 8.5.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.