Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Genre-overstijgend

Dominic Miller Group, woensdag 1 mei 2024, Paradox, Tilburg

Gitarist Dominic Miller is al decennialang de vaste begeleider van Sting. De lijst van popmuzikanten waarmee Miller heeft samengewerkt is omvangrijk en bestaat onder anderen uit Tina Turner, Yousou N'Dour, Peter Gabriel en Steve Winwood. Al in 1995 wordt zijn eerste soloplaat uitgebracht. Miller debuteert in 2017 bij ECM met het album 'Silent Light', waarop hij zich heeft laten beïnvloeden door Zuid-Amerikaanse ritmes, begeleid door slechts één percussionist. Op 'Absinthe' verbreedt hij zijn muzikaal pallet en is zijn begeleidingsband uitgegroeid tot een kwintet met onder anderen een bandoneonspeler. In Paradox staat zijn meest recent uitgebrachte album 'Vagabond' centraal. Ook in de livesetting bijgestaan door sterdrummer Ziv Ravitz (Avishai Cohen, Uded Tzur), de Zweedse pianist Jacob Karlzon en de Belgische bassist Nicolas Fiszman.

Onder de bezielende leiding van Dominic Miller speelt de groep gedurende twee sets een hele waslijst aan stukken, afkomstig van diverse albums. Miller heeft nagedacht over zijn repertoirekeuze. In de eerste set overheerst het intieme geluid en de zachtheid van de muziek, omkleed met veel melancholie en licht mysterieus spel. Het wordt ook meteen duidelijk dat Dominic Miller een groep muzikanten om zich heen heeft verzameld die muzikaal veel hebben in te brengen. Ziv Ravitz is een fenomenale en muzikale drummer, die niet alleen het ritme meesterlijk bewaakt, maar ook harmonieën en melodielijnen als wezenlijke onderdelen van muziek beschouwt. Hoogenergetisch of subtiel de trommels en cymbalen beroerend laat de drummer zijn percussie dansen en zingen. De klassiek geschoolde pianist Jacob Karlzon toont op gracieuze en vloeiende wijze zijn voorliefde voor schoonheid en harmonie. Hij staat daarbij steeds in contact met Miller om het geheel vloeiend te laten verlopen. Nicolas Fiszman is bekend als gitarist én bassist en dat is merkbaar in de manier waarop hij met grote souplesse op zijn vijfsnarige basgitaar speelt.

Miller improviseert nauwelijks en benadert de composities van eigen hand of van andere musici als luistermuziek met een kop en een staart. Met uitzondering van de toegift speelt hij warm en impressionistisch de nylon snaren van zijn witte K Yairi-gitaar. Geen grote gebaren, maar wel een open, fijnzinnig en uiterst muzikale benadering. De gitarist prefereert lichtheid en ruimtelijkheid boven snelheid en geldingsdrang. Zijn gitaarspel verandert nauwelijks in de tweede set, maar wel wordt onder zijn leiding de muziek energieker en avontuurlijker. De impulsen van Karlzon en de weergaloos drummende Ravitz dragen hier in belangrijke mate aan bij.

De muziek van Dominic Miller wijkt af van het brede jazz- en improvisatiepalet dat de mensen in Paradox vaak voorgeschoteld krijgen. Het is een warm en muzikaal bad, met gelijkwaardigheid als credo, waarin het groepsgeluid wordt omarmd met een zeer prettige, humoristisch presentatie van Miller.

Foto's: Louis Obbens. Klik hier voor meer foto's van dit concert.

Labels: , , , ,

(Louis Obbens, 8.5.24) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.