Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Marc van Vugt - 'The Curious Badger'

Baixim, 2024 | Opname: 2023

Ik betoonde mij eerder enthousiast over gitarist Marc van Vugt. Zijn vorige album 'The Lonely Coyote' uit 2022 kwam hier al aan bod. Inmiddels is het vervolg, het bij zijn eigen Baixim Records verschenen 'The Curious Badger' al enkele maanden verkrijgbaar, tijd dus dat deze musicus hier weer eens een podium krijgt. En ook nu heeft Van Vugt zo ongeveer zijn complete collectie gitaren tevoorschijn gehaald en verrast hij ons met muziek die de fans van Bill Connors, Ralph Towners, Pat Metheny en Egberto Gismonti zonder meer aan zal spreken.

Zo horen we in de opener, thet titelstuk 'The Curious Badger'een Guild F512 twaalfsnarige gitaar. Een mooi vol geluid, goed passend bij dit opzwepende en meeslepende nummer. In 'Back To The Market Square' is de muziek meer ingetogen, Van Vugt verrast hier met een aangenam warme melodie, enigszins romantisch, prachtig gespeeld op een bariton steelgitaar. Iedere gitaar klinkt weer anders en dus ook ieder nummer, zo speelt Van Vugt in 'Black Belt' op een Mariano Conde 2011 met nylon snaren. Bijzonder beweegelijke, snelle noten, met een lichte toets en een vleugje Spaans, tenminste dat is waar ik het mee associeer. Een stuk dat de zomer in mij losmaakt. De Martin 000-21, een gitaar uit 1946, heeft stalen snaren, uitermate geschikt voor het vrij langzame 'And The Water Flows'. Zie je zelf maar zitten, zo aan de waterkant, lekker in het zonnetje, kijkend naar voorbijvarende schepen.

Op dezelfde gitaar speelt Van Vugt het wat dynamischere 'Memories', een al even beeldende compositie. Prachtig klinkt ook het mooi ingetogen 'On The Mountain', ook hier biedt deze musicus de luisteraar weer volop de ruimte om heerlijk weg te dromen. In het weer op de twaalfsnarige gitaar gespeelde 'Dancing In The Wind' horen we de invloed van country en folk terug. En ook dit is weer sterk beeldende muziek; je ziet de blaadjes dwarrelen in de wind. Het meest abstract klinkt 'Eight Hours Of Sleep', al wordt het bij Van Vugt nooit echt abstract, melodieën spelen altijd een rol. Zeer ingetogen klinkt ook het, wederom op de twaalfsnarige gitaar gespeelde, 'Are We Lost?' Het antwoord moeten we zelf geven, deze muziek biedt in ieder geval hoop.

Slechts twee stukken hebben een titel in het Nederlands: 'De Man Zonder Hoed', een wederom wat Spaans aandoend stuk, eveneens gespeeld op die Mariano Conde-gitaar en 'Liefde', waar het album mee eindigt. Tussen die twee stukken in verbindt Van Vugt zijn beide albums nog even aan elkaar met 'The Coyote And The Badger'. Een stuk waarin we meerdere gitaren horen, naast zijn geprepareerde zither en percussie en dat de sfeer van de wijde natuur bij ons oproept.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 21.4.24) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.