Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Jasper Staps-Rembrandt Frerichs Quartet - 'The First At Last'

Just Listen, 2023

Pianist Rembrandt Frerichs en saxofonist Jasper Staps, like minds, lanceren na vijfentwintig jaar hun eerste kwartetopname (vandaar de titel). Het is een intrigerende dialoog geworden, waarbij melodie, compositie, structuur en vooral luisteren naar en inspelen op elkaar opvallen. Op de opnames geven zij twee jonge muzikanten, Braziliaanse bassist Matheus Nicolaiewsky en de Nederlandse drummer Mitchel Damen, alle kansen - hun muzikale bijdrage en integratie is niet te onderschatten.

Op twaalf tracks, onder andere van de hand van Cole Porter, Gerry Mulligan, Jerome Kern, Frerichs en Staps zelf (alleen of samen) laten zij een erg laidback geluid horen: Staps herinnert aan Paul Desmond met een zoete, rustig aangeblazen tonaliteit, die perfect matcht met de sound van Frerichs, die voor deze opnames een Erard-piano van 1903 gebruikt. Transparant in het hoog, maar zachter dan een Steinway of Yamaha, iets meer getemperd in het laag: een fijne combinatie.

De eigen composities, vermengd met subtiele bewerkingen van standards ('Isfahan' van Strayhorn/Ellington, 'Mélodie Antique' met duidelijke verwijzingen naar Brubecks 'Take Five') geven deze cd een heel eigen cachet met veel variatie en verrassingen. Een topalbum, dat via ingespannen beluistering rijker blijkt dan aanvankelijk gedacht.

Deze recensie verscheen ook in Jazz&Mo'

Labels: , ,

(Marc Van de Walle, 28.4.24) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.