Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een lange aanloop

Espen Eriksen Trio & Andy Sheppard, vrijdag 13 oktober 2023, Paradox, Tilburg

Het Espen Eriksen Trio, opgericht in 2007, bestaat uit pianist Espen Eriksen, bassist Lars Tormod Jenset en drummer Andreas Bye. Sinds 2010 zijn de albums 'You Had Me At Goodbye', 'What Took You So Long' en 'Never Ending January' in trioverband verschenen. Vanaf 2018 neemt de Britse saxofonist Andy Sheppard regelmatig deel aan deze groep. 'Perfectly Unhappy', 'In the Mountains' en recent 'As Goods As it Gets' zijn met hem op het Runne-label uitgebracht.

De studio-opnames bestaan zonder uitzondering uit moderne, lyrische en door melodie ingegeven muziek. Soms ontstaat bij het luisteren echter het gevoel dat de muziek zich gezapig en krachteloos voortbeweegt. Een optreden biedt een uitgelezen mogelijkheid dit te toetsen. Tijdens een groot deel van de eerste set blijkt dit gevoel te kloppen. De groep speelt zoals de titel van het tweede nummer: 'As Good As It Gets'. Overwegend sensitief, laidback en vol melancholie maar helaas eentonig, braaf en licht slaapverwekkend.

In het laatste stuk voor de pauze vindt onverwacht een kentering plaats. Plots hangt een muzikale dreiging in de lucht en soleert Eriksen met pathos en energie, alsof hij op zijn hielen gezeten wordt. De ontstane reuring raakt ook de tot dan verdienstelijk spelende Andy Sheppard. Hij schiet uit de sloffen en improviseert messcherp en met een gevoel van verontrusting.

Gelukkig weet het trio met Sheppard hierna zowel de variatie in de composities als de dynamiek vast te houden. Meeslepend en intens is het samenspel tussen contrabassist Lars Tormod Jenset en pianist Espen Eriksen in 'Anthem'. In het aansluitende, ballroomachtige 'The American' is het de beurt aan saxofonist Andy Sheppard om na een zwierig vertrekpunt schurend, brommend en indringend zijn weg te vervolgen.

Het Espen Eriksen Trio heeft ontegenzeggelijk meer muzikale zeggingskracht met de kracht en de robuustheid van het tenorspel van Sheppard. Het optreden wordt afgesloten met '1974'. Gestreken baslijnen en klassiek aandoend pianospel vormen de inleiding tot een diepgaande abstractie. Gelardeerd met vloeiende en verlangende solo's van Sheppard en Eriksen, waarin deze muzikanten elkaar uitdagen en elkaar naar grote hoogten leiden.

Een liveoptreden lijkt het beste uit het Espen Eriksen Trio en Andy Sheppard te halen. Met de kanttekening dat de aanloop naar een uiteindelijk sprankelend concert (te) lang heeft geduurd.

Foto's: Louis Obbens. Klik hier voor zijn fotoverslag van dit concert.

Labels: , , , ,

(Louis Obbens, 26.10.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Anna Webber - 'Shimmer Wince'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.