Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Cd
Aka Moon & The Orchestral Constellation - 'Quality Of Joy'

Outhere, 2023 | Opname: januari-juni 2022

Natuurlijk kan je een en ander op voorhand al raden. Dat ze ook nu weer een uitgelezen groep gasten uit diverse oorden aan boord gehesen hebben, bijvoorbeeld. Amir ElSaffar en João Barradas (die er ook bij was toen ze deze zomer Gent Jazz plat speelden met het Brussels Jazz Orchestra) zijn internationale krakers, terwijl lokale gezichten als Bert Cools, Pierre-Antoine Savoyat en Niels Van Heertum naadloos aansluiten bij goed volk als Michel Massot en Laurent Blondiau dat al ter beschikking staat zolang de band bestaat. Ook de muziek slingert als vanouds met een imponerende, katachtige souplesse en een bijna griezelig vermogen om veel informatie te verwerken zonder dat het je murw slaat na drie tracks.

Dat krijg je als de triokern van zo'n groep muzikanten speelt als één eenheid, waardoor de bijdragen van de gasten (luister naar Barradas' elektronische accordeon in 'Longevity' en 'Doors Of Kingdom', of hoe de kringelende gitaren in het titelnummer rond elkaar friemelen) maximaal kunnen renderen. Na meer dan dertig jaar is het wel duidelijk dat Aka Moon cultureel erfgoed geworden is. Dat ze nog altijd garant staan voor die unieke sound en stijl op een niveau dat je niet zomaar vanzelfsprekend mag vinden, is de kers op de taart.

Line-up: Fabrizio Cassol (altsax), Michel Hatzigeorgiou (basgitaar), Stéphane Galland (drums), João Barradas (accordeon), Amir ElSaffar (trompet), Laurent Blondiau (trompet, flügelhorn), Pierre-Antoine Savoyat (trompet), Jean-Paul Estiévenart (trompet), Niels Van Heertum (euphonium), Michel Massot (euphonium, trombone), Nathan Surquin (trombone), Miles Okazaki (gitaar), Rodriguez Vangama (gitaar), Bert Cools (gitaar, synth, sound design), Claron McFadden (stem), Adèle Viret (cello), Simon Groppe (keyboard).

Klik hier om te kijken en te luisteren naar de titeltrack van dit album, 'Quality Of Joy'.

Deze recensie verscheen ook in Jazz&Mo'

Labels: , , , , , ,

(Guy Peters, 9.10.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.