Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Christoph Irniger Pilgrim - 'Ghost Cat'

Intakt, 2023 | Opname: 8-9 april 2022

Na meer dan een decennium activiteit en vijf albums, waarvan vier in dezelfde bezetting, is het kwintet rond saxofonist Christoph Irniger uitgegroeid tot een vaste waarde van de Centraal-Europese jazz. Dat is gelukt door geduld en bedachtzaamheid te koppelen aan inventiviteit en avontuur dat het niet van makkelijke strapatsen moet hebben.

De band kan traditioneel klinken én toch spelen met vorm, en tegelijk een bijzondere balans aanhouden van spontane en cerebrale ideeën. Het helpt ook dat deze vijf goed op elkaar ingespeeld zijn (gitarist Dave Gisler en bassist Raffaele Bossard slaan de handen ook nog eens in elkaar binnen Gislers iets meer explosieve trio) en zo naadloos kunnen transformeren tussen gezapig zoekende namiddagjazz en meer frenetische grootstadsmuziek, zoals de broeierige afsluiter 'Walking With Dinosaurs'.

Echt exploderen doet het nooit, maar op z'n best hanteert het kwintet een fijne spanning, die het misschien net iets te veel laat afweten om te kunnen spreken van een Pilgrim Grand Cru. Niettemin: 'Ghost Cat' is een degelijke plaat van een band die een heel eigen koers volgt en stilaan kan spreken van een oeuvre.

Deze recensie verscheen ook in Jazz&Mo'

Labels: , , , ,

(Guy Peters, 16.8.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Frans Vermeerssen
Trio - 'The Trail'

Klik op de hoes om twee tracks te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.