Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Pianotrio met potentie

Espen Berg Trio, vrijdag 14 april 2023, Paradox, Tilburg

Het 'klassieke' pianotrio, onder bezielende leiding van de Noorse pianist Espen Berg, draagt een zware last. Het is een tour de force om onderscheidend te zijn binnen deze beproefde formule uit de jazzgeschiedenis, denk aan de pianotrio's van Bill Evans, Oscar Peterson, Keith Jarrett, Brad Meldhau, EST en vele andere. Het bejubelde album 'Free To Play' uit 2019 zorgde voor een doorbraak van het Espen Berg Trio. In mei 2022 bracht het trio zijn laatste plaat 'Fjaere' uit, met bijdragen van trompettist Mathias Eick en de Noorse zangeres Silje Nergaard. Zowel de compositorische en ritmische variaties als het improviserend vermogen van het Espen Berg Trio zijn indrukwekkend.

Het Espen Berg Trio, voor een korte tour in Nederland, speelt materiaal van 'Fjaere', maar ook van eerder uitgebrachte albums. De overheersende mood is opgewekt en er wordt met energiek elan gemusiceerd. Het sleutelstuk van de avond is 'Vintermørke'. De melodramatische muzikale sfeer roept herinneringen op aan de zo kenmerkende winterse duisternis in de Scandinavische regio. Berg wijkt in deze compositie af van de twee voorafgaande stukken, waarin strakke elegantie en een duivels-complexe swing regeert. In 'Vintermørke' is sprake van synergie tussen een hoge snelheid van noten, een complexe ritmische structuur en de spaarzame melancholische Nordic sound. Met ruimte voor warme, resonerende basklanken en zacht tikkende cymbalen naast indrukwekkende, donkere klavierimprovisaties.

Na de pauze baant het trio zich, met zichtbaar onderling spelplezier, een weg langs vele muzikale uitdagingen. Contrasten zoals licht en duisternis, lichtvoetigheid en zwaarmoedigheid worden in een stijlvolle verteltrant naast elkaar geplaatst. De stukken komen, op een uitzondering na, van de hand van Espen Berg. Een persoonlijke ode aan zijn zoon Nickolai is een genot om naar te luisteren. Zwierig klinken de piano en de door Simon Olderkog Albertsen met de hand beroerde tomtoms. Ook draagt de eendrachtige samenwerking met contrabassist Simon Bárður Reinert bij aan de speelsheid van het stuk. In de composities 'Maetrix' en 'XIII' wordt de doeltreffendheid van de uiteenlopende maatsoorten nogmaals beproefd. Het weelderige en moddervette 'XIII' zet de uitstekende drummer Olderkog Albertsen terecht in het zonlicht. Met Sting's 'The Hounds Of Winter' wordt het optreden betrekkelijk rustig afgesloten.

De Noorse jazzpianist, winnaar van de grootste jazzprijs van Noorwegen, klinkt energiek en intens. Samen met zijn begeleiders kan hij experimenteren met ritmes. Tevens heeft Berg het vermogen mooie melodieën te schrijven. Het trio staat dan ook als een huis. De toekomst zal echter uit moeten wijzen of het Espen Berg Trio dezelfde status kan vergaren als bovengenoemde illustere pianotrio's.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels: , , , ,

(Louis Obbens, 23.4.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.