Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Festival / Vooruitblik
JazzFest Amsterdam 2023

Jazzfest Amsterdam is in 2011 opgericht door drummer Felix Schlarmann om de bruisende jazzscene van Amsterdam in al zijn veelzijdigheid te laten zien en horen. Met het idee om Amsterdamse musici van alle leeftijden en uit verschillende jazzstromingen op één avond, onder één dak samen te brengen. Op zaterdag 18 maart presenteert de twaalfde editie van dit jazzfestival een programma met meer bands dan ooit, op meer locaties dan ooit.

Saxofonist Ben van Gelder vroeg meesterdrummer én jeugdheld Jeff Ballard voor een unieke JazzFestspecial met gitarist Reinier Baas en bassist Clemens van der Feen. Het Large Ensemble CvA, een orkest bestaande uit studenten van het Conservatorium van Amsterdam, gaat dit jaar een samenwerking aan met de Duitse jazzzanger Theo Bleckmann. Bleckmann, die werkte met Steve Coleman, John Zorn en Dave Douglas, staat bekend om zijn verbluffende zangtechniek.

De jonge makers dit jaar zijn de Letse fluitiste Ketija Ringa Karahona en Zuid-Koreaanse pianiste Chaerin Im. Beiden studeerden ze aan het Conservatorium van Amsterdam en zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Amsterdamse jazzscene. Deze avond spelen ze samen met cellist Ernst Reijseger. Componist des Vaderlands Martin Fondse schreef in opdracht van het Bachfestival Dordrecht een werk voor het Bachorgel in de Grote Kerk aldaar, de Morningstar Cantate. Voor JazzFest speelt Fondse zijn cantate voor het eerst in triobezetting, met zangeres Anna Serierse en klarinettist Claudio Puntin.

Bassist Zack Lober presenteert als debuterend bandleider zijn project No Fill3r en Paula Bilá & Mauro Cottone spelen soulvolle en originele composities, geïnspireerd op Zuid-Spaanse roots. De IJslandse pianist Kristján Martinsson onderzoekt zijn verwantschap met de Scandinavische jazz in een bijzonder soloprogramma. De wereldmuziekband Dyar speelt op deze locatie een mix van eigen composities en wereldmuziekstukken. De naam van het gloednieuwe kwartet Flechtwerk, dat bestaat uit een onconventionele bezetting van hobo, cello, contrabas en viool, verwijst naar de melodieën van de vier stemmen, die al spelend in elkaar gevlochten worden tot verticale harmonieën.

Klik hier voor meer informatie over Jazzfest Amsterdam 2023.

Foto's: Cees van de Ven

Labels: , , ,

(Maarten van de Ven, 11.3.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.