Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Siciliaanse fijnproeverij

Pierre Vaiana - Luna d'Argentu, zaterdag 25 februari 2023, Lokerse JazzKlub, Lokeren

Luna d'Argentu is een hommage aan Palazzo Adriano, het Siciliaanse geboortedorpje van Pierre Vaiana's ouders. Dit kleine dorpje diende als decor voor de film Cinema Paradiso van Giuseppe Tornatore uit 1988. De laatste jaren verbleef de saxofonist (geboren in Waterschei) langdurig op Sicilië, waar hij inspiratie vond voor nieuwe composities. Met melodieën die beklijven, zoals te horen is op het aanbevelingswaardige album 'Amuri & Spiranza'. In tegenstelling tot de kwintetbezetting op de cd werd het concert in Lokeren uitgevoerd in triovorm.

De Lokerse JazzKlub was volzet en de sfeer was als vanouds gemoedelijk. Naarmate het concert vorderde werd het publiek onontkoombaar deelgenoot van de warmte, de zon en de schoonheid van Sicilië.

Vaiana's geluid op sopraansaxofoon is rond, puur, vol zeggingskracht en proefde als de beste olijven en olijfolie van Sicilië. Opvallend waren het fascinerende spel en de improvisaties van gitarist Artan Buleshkaj en cellist Lode Vercampt.

De composities, het spel, de teksten, de duidingen en de zang van Pierre Vaiana creëerden hier als het ware een muzikale verhalenbundel van formaat. Voorzien van relevante klemtonen en leestekens door Buleskaj en Vercampt!

Het concert opende rustig en melodieus met het oorstrelende 'Bianca Muntagna', om plotseling over te gaan in chaos en wanorde, waarna Vercampt de rust weer terugbracht. Een metafoor voor wat er in onze complexe wereld en de menselijke geest plaatsvindt. Ook in 'Waterschei' - Viana's vader werkte in de mijn - verhaalt hij muzikaal op invoelbare wijze van de onderlinge broederschap van de Italianen aldaar, de gezamelijke Italiaanse etentjes, het dansen op 78 toerenplaten en hun weemoedig gemis naar hun land en familie...

Dit concert met talrijke melodische parels had een menselijke maat en stal alle harten. Pierre Vaiana en zijn kompanen ontkwamen niet aan een toegift. Dat werd de toepasselijke compositie 'Soleil' en die straalde deze avond volop in de Lokerse JazzKlub.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels: , , , ,

(Cees van de Ven, 5.3.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.