Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Meer kamermuziek dan groovejazz

Zack Lober's NO FILL3R, donderdag 9 februari 2023, Brouwerij Martinus, Groningen

Dit nieuwe trio van de van oorsprong Canadese bassist Zack Lober heeft zeker potentie. Precisie is het sleutelbegrip van NO FILL3R en de leider speelt niet slechts gefocust, maar ook zeer zelfverzekerd. Zijn dames zijn rijzende sterren. Suzan Veneman is tegenwoordig zo ongeveer de meest spraakmakende trompettist/bugelblazer van het land. In Martinus liet ze vooral haar lyrische kwaliteiten op de bugel horen. Zo nu en dan stapt ze uit haar comfortzone. Dan blaast ze noten, verbuigingen en hybride keelklanken die je niet zo gauw op dat instrument zou verwachten. In ieder geval onderstreept ze maar weer eens waarom ze tegenwoordig een belangrijke stem is in het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw.

Nochtans: een band moet groeien. Een legering functioneert ook nog niet als zodanig wanneer je de afzonderlijke componenten zomaar in een bakje gooit, al is alles nog zo goed afgewogen. Het was nu eerder een soms adembenemende optelsom van drie sterke individuen.

Wanneer iemand daar wat aan zou kunnen doen is het drummer Sun-Mi Hong. Zij kan haar trommels drommels laten donderen, maar maakt nog de meeste indruk met haar verfijnde brushes-spel. Haar timing is loeistrak en ze luistert met olifantsoren naar de verrichtingen van de anderen. In een enkel nummer heeft haar aanpak een serieel of aleatorisch karakter.

De gespeelde tempi zijn langzaam tot medium. Mede daardoor heeft de muziek een verstild karakter. Eerder intense kamermuziek dan vet groovende jazz. De composities zijn, neem ik aan, voor het grootste deel van de leider. Voor zover er geen pure improvisaties bijzitten. Pregnant klinkt het resultaat niet bepaald; misschien is het een idee de twee andere leden ook dingetjes te laten schrijven.

In de loop van de maand komt het eerste album van de groep uit, op ZenneZ.

Klik hier voor concertfoto's door Willem Schwertmann.

Labels: , , ,

(Eddy Determeyer, 14.2.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.