Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Andy Emler MegaOctet - 'No Rush!'

La Buisonne, 2022 | Opname: 29-31 augustus 2021

Herinneringen aan de eerste kennismaking met dit gezelschap dateren van 3 oktober 2010 in het Concertgebouw Brugge. Met nagenoeg dezelfde bezetting zal op 3 februari de release zijn van de cd 'No Rush!'.

Pianist, componist, arrangeur, toneel- en geluidsregiseur Andy Emler componeerde voor zijn selectie musici van naam en faam een suite. Sferische verstilde orkestrale stukken worden afgewisseld met vurige jachtige uptempo stukken. De composities ademen inspiraties van Schönberg, Ligeti en Stravinsky.

Vanaf het eerste moment verbaast en fascineert Emler met zijn harmonische klankkleuren en verrassende inzet van virtuoze en creatieve topmusici.

Met de rustige opneningstrack 'Ouv’ La Case' geeft hij de luisteraar een inkijkje in wat er nog te wachten staat. Het vervolg, de titeltrack 'No Rush', zet je op het verkeerde been. Hier klinkt duistere suspense aangevoerd door de lage register-instrumenten, maar in een vlot tempo en zeker geen no rush. 'Think Or Sink' is een feature voor de marimba van François Thuillier en de percussive van Eric Echampard.

Laurent Blondiau's trompet en Dehors' klarinet soleren in het haast Wagneriaanse 'Fondamental 6' . 'Minicrobe 2' doet je opveren en stemt je positief. Hoe gedegen en punctueel er unisono wordt gespeeld is te horen in het eerste deel van 'Just A Beginning', met in het tweede deel gitarist Nguyên Lê in de hoofdrol. Hij werd speciaal uitgenodigd omdat hij deelnam aan de eerste versie van het MegaOctet in 1989. De cd eindigt met 'Good Timing'.

Dit album vraagt om herbeluisteren en is zeker een aansporing om het Andy Emler MegaOctet live te gaan beleven op hun release-concerten.

Fotocollage: Cees van de Ven

Labels: ,

(Cees van de Ven, 17.1.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.