Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Achter het gordijntje de jaren twintig

Catherine Russell, donderdag 24 november 2022, LantarenVenster, Rotterdam

De Afrikaans-Amerikaanse muziek was in de jaren twintig van de vorige eeuw een vrouwenzaak. Niet alleen verkochten de Classic Blues-diva's meer platen dan de kerels, die platen werden naar verluidt ook vooral door zwarte vrouwen aangeschaft. Een hoogst intrigerend gegeven, dat nog eens goed uitgezocht zou moeten worden - en dan bij voorkeur door een jonge zwarte vrouw. (Wat krijgen we nou, Determeyer, worden we ineens woke of zo? Nou nee, maar ik denk dat vrouwen toch een andere, frisse kijk op deze materie zouden kunnen hebben. :)

Hoe dan ook, het oeuvre van Mamie Smith, Rosa Henderson en al die andere groten is honderd jaar na dato de schatkist waar vocaliste en historica Catherine Russell (1956) uit put. Achter in haar keel hangt een gordijntje en wie dat openschuift stapt pardoes de roaring twenties binnen. Een beetje zoals in Woody Allens 'Midnight i Paris', maar dan in het echt en live.

Op wie lijkt die Russell nou toch? Ik heb me dat onwillekeurig vaak afgevraagd en uiteindelijk beland ik dan bij Lena Horne, maar dan bluesier en wat minder geacheveerd. En ik zou niet durven beweren dat de dochter van pianist en bandleider Luis Russell en bassiste en gitariste Carline Ray de mindere is van de jazzvocalistes van de gouden jaren. Ze zingt zuiver en krachtig en resonerend in alle registers en wanneer ze haar hoofd naar achter gooit kan ze belten met de besten. Dan zit ze ergens halverwege Etta James en Aretha Franklin. Soms speelt ze met de ritmische structuur van een song ('You Stepped Out Of A Dream').

Haar begeleidende trio zit haar als gegoten. Het speelt in een soort funky stijl - maar dan funky in de oorspronkelijke jaren vijftig-zin. Pianist Mark Shane geeft de indruk van een wild dier dat achter tralies heen en weer ijsbeert, zinnend op vrijheid. Ik hoop maar dat Cat hem afdoende getemd heeft.

Foto: Hammie van der Vorst

Labels: , ,

(Eddy Determeyer, 4.12.22) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.