Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Magische spirituele jazz

Nduduzo Makhathini, vrijdag 18 november 2022, Super-Sonic Jazz, De Duif, Amsterdam

Super-Sonic Jazz is een jaarlijks terugkerend festival in Amsterdam dat Nederlands aanstormend jazztalent, aangevuld met internationale artiesten, een podium biedt. Opvallend is het streven om jonge mensen voor jazzmuziek te enthousiasmeren door een relatie met het poppodium Paradiso, het Bimhuis en het Conservatorium van Amsterdam aan te gaan. Het Super-Sonic Jazz Festival heeft met de Zuid-Afrikaanse Nduduzo Makhathini een zeer onderscheidende muzikant geboekt. Het rijksmonument De Duif aan de Amsterdamse Prinsengracht is van origine een kerk en vormt een bijzondere plek voor het aanbieden van concerten.

Voorafgaand aan het optreden van Nduduzo Makhathini is de zaal redelijk gevuld voor het interview van Andrew Makkinga met de pianist. Makhathini is de primus inter paris van de nieuwe generatie Zuid-Afrikaanse jazzmuzikanten. De innemende Makhathini integreert traditionele Zuid-Afrikaanse muziek met vooruitstrevende jazz. Met zijn recente opnames op het legendarische Blue Note-label, 'Modes Of Communication' en 'In The Spirit Of Ntu' is hij een rising star in de wereld van de jazz. Makhathini houdt een uitgebreid exposé over zijn visie op Zuid-Afrikaanse muziek, de rol en betekenis van de diaspora, kolonialisme, apartheid en spiritualiteit en de inspiratie van het fenomeen en wegbereider Abdullah Ibrahim.

In De Duif wordt door het kwartet een doorlopende set gespeeld, waarin naast Makhathini de Amerikaanse altist Logan Richardson hoge ogen gooit. De openingstrack is een lieflijke spiritual, die de sfeer benadert van John Coltrane's 'A Love Supreme' - het meesterwerk waardoor Makhathini de jazz is ingezogen. De cadans in het tweede nummer van drummer Chad Taylor is begeesterend en legt het fundament voor snerpende saxofoonsolo's en percussieve pianoklanken. Hierna schuurt de muziek tegen free jazz: fragmentarisch, gehaast en rafelig. Klankkleuren en ritmes zijn dan veranderlijk als het licht. Zang, repeterende ritmes en luchtigheid domineren en doorbreken de hoogenergetische sfeer, die wordt voortgezet met een vertragende compositie waarin nadrukkelijk de suspense wordt gezocht. Intens, met een hoge snelheid en voorzien van opzwepende solo's volgt het ene hoogtepunt op het andere. Publieksparticipatie hoort bij de Zuid-Afrikaanse cultuur en wordt niet geschuwd. De afsluitende stukken leunen vol souplesse op bedwelmende Afrikaanse ritmes en de toegift is een meesterlijke en meeslepende gospel.

Vol overgave wordt een staalkaart van spirituele jazz tentoongesteld, verbonden met oorspronkelijke, levenslustige klanken uit de Zuid-Afrikaanse volksmuziek. Vaak intens en meedogenloos, maar ook sensitief geladen. Makhathini speelt met heldere lyriek en een klankpalet met een in het oog springende melodische vocabulaire. Zijn muziek is open en stimulerend. Het brede scala aan opgeroepen emoties is eerder troostrijk dan zwaar aangezet. Het magische saxofoongeluid van Logan Richardson, de bijdragen van de ritmetandem en de frisse virtuositeit van Nduduzo Makhathini maken het tot een gedenkwaardig concert.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels: , , ,

(Louis Obbens, 30.11.22) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.