Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Raphaël Imbert Quartet - 'Oraison' (Outnote, 2021)

Opname: 31 oktober - 1 november 2020

'Oraison' is het dorp in de Provence waar rietblazer Raphael Imbert woont, een gemeente van iets meer dan drieduizend inwoners die alle straten in het dorp - en dat is uniek in Frankrijk - vernoemd heeft naar gevallenen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vandaar dat Imbert zijn bij Outhere Music verschenen album 'a meditation on memory' noemt om te vervolgen: 'history and the time that takes music as a poetic-temporal gauge'. Imbert horen we op diverse saxofoons en de basklarinet en weet zich omringd door pianist Vincent Lafont, bassist Pierre Fenichel en percussionist Mourad Benhnammou. Zij zijn verantwoordelijk voor een bijzonder album, de moeite waard om te beluisteren.

Imberts spel is uitstekend geschikt voor een album als dit; zijn toon is warm, diep doorleefd en voorzien van een rafelig randje. En op de zeventien vrij korte stukken weet hij iedere keer de toon op buitengewone wijze te treffen. Maar hij niet alleen, zo schittert Benhammou in het titelstuk 'Oraison' met bijzonder slagwerk, duidelijk meer dan ondersteunend. Op de achtergrond horen we Lafont, met voorzichtige aanslagen. Het album staat vol met verwijzingen naar het thema dat Imbert koos. Er is het indrukwekkende 'Strassen Des Gedenkens' en het introspectieve 'Oraison De Emile Latil', waarin hij stilstaat bij een van de slachtoffers van de Franse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een stuk dat zich uitstekend leent voor de basklarinet. Prachtig klinkt ook het innemende 'L’Atlantique', met wederom een sterke bijdrage van Benhammou.

Het delicate pianospel van Lafont kunnen we optimaal bewonderen in 'For Years' en het krijgt een vervolg in 'Chant De Bataille', waarin Imbert verwijst naar de omstreden dichter Georges Bataille. Een slepend ritmisch patroon hier, wat voor Imbert de voedingsbodem levert voor een bijzonder intieme solo op sopraansax. En verderop horen we Lafont weer solo, het ritme strak met de linkerhand, boeiende motieven met rechts. Een stuk dat in alles weemoed uitstraalt. In 'Oraison d’Eugène Revest' en 'Oraison De Clement Plane' staat Imbert stil bij de kinderen die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog en ook hier weet het kwartet op bijzondere wijze de gemoederen in beweging te krijgen. De basklarinet horen we weer in 'Timon En Berceuse' en 'Petite Sauge Couleur Garance', dat hij samen met 'Malo’s Sunset' opdraagt aan zijn drie kinderen.

Foto: Muriel Despiau

Labels: ,

(Ben Taffijn, 13.1.22) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.