Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Reeds & Deeds-Roland Kirk 3-1

Reeds & Deeds, zondag 12 december 2021, Jacobuskerk, Feerwerd

De groep Supersax had vier blazers nodig om de solo's van Lester Young en Charlie Parker te reconstrueren en harmoniseren. Frans Vermeerssen kan het met Reeds & Deeds, zijn hommage aan multi-instrumentalist Rahsaan Roland Kirk, met drie rieten af. Waarbij kan worden aangetekend dat Kirk in zijn eentje drie saxen simultaan liet swingen - en dan rekenen we Kirks neusfluit even niet mee. Ook nadat Rahsaan na een zwaar herseninfarct eenzijdig verlamd raakte, ging hij koppig door met zijn one-man orkest.

Met de tenoren van Vermeerssen en Alex Coke en de altsax van Bo van de Graaf wist die eerste het geluid van de in 1977 overleden Kirk verbluffend dicht te benaderen. Geen idee of die transcripties lastig waren, maar het geluid van Reeds & Deeds sloot naadloos aan bij wat ik in mijn hoofd terugvond. Daarbij gaf Coke op fluiten, in combinatie met de alt van Van de Graaf, het geheel een exotisch smaakje, als een soort versterkte zingende schalmei. In het openingsnummer, 'Three For The Festival', benadrukte Vermeerssen de solide R&B-roots van zijn held.

De akoestiek van de Jacobskerk is erg 'nat', voor grotere ensembles dus tricky. Zo stond er met twee saxen al gauw een bigband op het koor. Bo van de Graaf, een van de weinigen die de erfenis van Willem Breuker levend houdt, maakte optimaal gebruik van de echo's in het godshuis.

De spannendste solist van de zondagmiddag was voor mij pianist Michiel Braam. Zijn timing zit lekker achter de beat en soms ('Porthaan's Walk') vertraagde hij het geheel ook nog eens, wat de muziek extra liet swingen. Daar bij raakte hij in latinsferen; zijn begeleiding van Cokes fluitsolo in 'Bright Moments' noodde ons op een aanstekelijk mambofeestje.

De foto's zijn gemaakt door Maarten van de Ven tijdens het concert dat Reeds & Deeds op 24 november jl. gaven bij JIN in Brebl, Nijmegen.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 16.12.21) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.