Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Pat Martino

Na een toeval in 1980 en het daarmee samenhangende geheugenverlies kon hij jarenlang niet meer spelen. Het album 'The Return' van zeven jaar later bewees dat Pat Martino puur op wilskracht zijn oude niveau had weten terug te veroveren. Maandag 1 november 2021 overleed hij na een langdurig ziekbed op 77-jarige leeftijd.

Azzaro Pat Martino werd geboren in Philadelphia, een stad waar de orgeltenorcombo's als nergens anders floreerden. Hij groeide op met de platencollectie van zijn vader, waarin Eddie Lang, Django Reinhardt en Charlie Christian prominente plekken innamen. Op zijn derde begon hij te experimenteren op pa's gitaar en hij was nauwelijks teenager toen hij al achter prominente rock-'n-rollzangers stond in zijn geboorteplaats. Op zijn vijftiende werd hij beroeps; de tenorsaxofonisten Willis Jackson en Red Holloway waren zijn eerste werkgevers. Wes Montgomery werd een grote inspiratiebron en een persoonlijke vriend.

Hoewel Part Martino vooral bekend is geworden met zijn uitermate 'zwart' klinkende funkjazz-approach, was hij tevens een door de wol geverfde theoreticus.

Op woensdag 13 mei 2015 trad Pat Martino met zijn trio op in LantarenVenster, Rotterdam. Klik hier voor een recensie en fotoverslag van dit concert door Louis Obbens. De foto hierboven is ook afkomstig van dit optreden.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 4.11.21) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Redactieadres:

Marialaan 89
6576 BH Ooij
Nederland
(0031) 644686629

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.