Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam / Jazztube
Ack van Rooyen

Er zijn weinig naoorlogse jazzorkesten waar hij geen deel van heeft uitgemaakt. Na zijn debuut op zijn veertiende, bij de Snip & Snap Revue, werkte hij met onder anderen Tom van der Stap, Boyd Bachmann, The Ramblers, Aimé Barelli, het radio-orkest van de Sender Freies Berlin, Erwin Lehn en Peter Herbolzheimer. In zijn geboorteplaats Den Haag overleed op 18 november bugelspeler Ack van Rooyen, 91 jaar oud.

Tijdens de oorlogsjaren leerde Arie van Rooijen achtereenvolgens saxofoon en trompet spelen en op zijn veertiende werd hij beroeps bij de show van de komieken Willy Walden (Snap) en Piet Muijselaar (Snip). Met de Witte Raven van Tom van der Stap tourde hij door het toenmalige Nederlands-Indië, waar hij met de moderne jazz van trompettist Dizzy Gillespie kennismaakte. Daar waren namelijk eerder bopplaten te vinden dan in Nederland. Engagementen in een respectabel aantal vooral Duitse bigbands volgden. Zo leerde hij dat een jazzorkest pas als een eenheid, een organisch geheel gaat klinken wanneer de muzikanten niet meer afhankelijk zijn van de bladmuziek, maar naar elkaar gaan luisteren.

In 1980 keerde Van Rooyen terug naar Nederland, waar hij les ging geven aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast bleef hij jazz en 'lichte muziek' spelen, in studio's en op podia. Hij kreeg in 2020 de Buma Boy Edgarprijs. De jury schreef: "Met zijn herkenbare, subtiele klank schept Van Rooijen miniaturen die de luisteraar meevoeren en bijblijven." Zelf maakte hij in een interview met Doctor Jazz Magazine (250) gewag van zijn frustratie dat hij niet meer piano heeft gespeeld. "Alleen bugel blazen is te eenzijdig."

Een van zijn laatste cd's nam hij in 2021 op, samen met pianist Juraj Stanik. Op 'Last Summer' staat het nummer 'Song For Lost Friends', dat Van Rooyen opdroeg aan Clark Terry.

Foto: Cees van de Ven

Labels: , ,

(Eddy Determeyer, 20.11.21) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Redactieadres:

Marialaan 89
6576 BH Ooij
Nederland
(0031) 644686629

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.