Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Q-Some Big Band - 'Dreamin’' (eigen beheer, 2020)

'Dreamin’' is het debuutalbum van Q-Some Big Band, sinds 2020 kunstenpartner van de stad Mechelen. Artistiek leider Manten Van Gils zegt er het volgende over: "Deze cd is een nieuw geluid in het Belgische jazzlandschap, met de signatuur van vier jonge componisten: de Q-Some Composer Hub (Manten Van Gils, Gabriele di Franco, Robe Willems en Pierre-Antoine Savoyat). Zij brengen elk een erg verscheiden achtergrond: jazz uiteraard, maar ook brassband, klassieke muziek, film- en gamingmuziek, songwriting, noem maar op. Q-Some Big Band wil een huis zijn waar ruimte is voor ontwikkeling, waar met een open geest naar compositorische inventiviteit wordt geluisterd en waar jonge mensen samenwerken en voor elkaar kansen creëren."

'Dreamin’' is een cd waar het speelplezier van afspat. De Q-Some Big Band is een jonge enthousiaste band met een hechte muzikale kameraadschap en tomeloze inzet. Het repertoire is orgineel en afwisselend. Ook de organische tempowisselingen vallen op. Alle secties spelen superstrak, je kunt er als het ware een liniaal langs leggen, om maar eens een metafoor te gebruiken.

Dat is meteen al het geval in het eerste stuk 'Protoptype'. 'Square Planet' is een compositie vol verrassingen. Begint in een slow driekwartsmaat, om halverwege een wending te nemen naar een swingend uptempo. In 'Flugled' zijn er uitstekende solo's van Pierre-Antoine Savoyat (flugelhorn) en Manten Van Gils (trombone). Beiden beschikken over ideeën die alleszins de moeite waard zijn en de oren doen spitsen. Top!

In 'Powerful People' soleert high blower Jany Van Lul (trompet) als de reïncarnatie van Maynard Ferguson, maar dan zonder diens bombast. Een eervolle vermelding voor Van Gils. Hij heeft hier met zijn composities en arrangementen in een klap een boel bigbandjazz-fans voor zich gewonnen.

Als deze band bijeen blijft kunnen we nog veel uitstekende muziek tegemoet zien uit dit bigband-laboratorium. Het moet voor Frank Vaganée een gerustellende gedachte zijn dat hij voor zijn vermaarde Brussels Jazz Orchestra indien nodig in de toekomst met de Q-Some Big Band volop gemotiveerde en getalenteerde jonge musici en componist-arrangeurs in de nabijheid heeft.

Labels: ,

(Cees van de Ven, 17.11.21) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Redactieadres:

Marialaan 89
6576 BH Ooij
Nederland
(0031) 644686629

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.