Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Downloads
Thollem's Astral Travelling Sessions – deel 2

Thollem - 'Thollem & Tatuya Nakatani' (Astral Spirits, 2020)
Opname: 2019
Thollem - 'Thollem & John Dieterich' (Astral Spirits, 2021)
Opname: 2019
Thollem - 'Thollem & Rova Saxophone Quartet' (Astral Spirits, 2021)
Opname: 1 augustus 2019

We besteden nog een tweede keer aandacht aan Thollem (Thollem McDonas) en zijn bij Astral Spirits lopende serie 'Astral Travelling Sessions'. Er is gewoonweg te veel moois om niet nog een keer bij deze musicus en zijn samenwerkingspartners stil te staan. Daarom vandaag allereerst twee duosessies, de eerste met slagwerker Tatsuya Nakatani en de tweede met John Dieterich op dobro, en tot slot de sessie met het Rova Saxophone Quartet. Op de eerste twee albums horen we Thollem op synthesizer, op de derde bespeelt hij de piano.

Thollem horen we in deze serie net iets vaker op synthesizer - vaak de Waldorf Blofeld - dan op piano, zo ook hier met de Japanse percussionist Tatsuya Nakatani. Het is het soort improvisatie dat duidelijk is gericht op het creëren van een zo boeiend mogelijk klanklandschap en de geluiden doen daarbij vaak opvallend natuurlijk aan. Vooral Nakatani valt hier op met zijn zeer diverse instrumentarium. Zoals vaker in deze serie is de muziek, met invloeden vanuit de experimentele elektronica, free jazz, noise en hedendaagse gecomponeerde muziek, ook een combinatie van westerse en niet-westerse klanken. De eclectische aanpak van Thollem, waar zijn reizen onlosmakelijk mee zijn verbonden, werpt zo zijn vruchten af. Zo ook hier, waarin duidelijk de invloeden vanuit de Japanse muziek doorklinken. Iets soortgelijks hoorden we in de set met de Mexicaanse stemkunstenares Carmina Escobar, die hier de vorige keer voorbijkwam.

Een ander boeiend duoalbum is dat van Thollem met John Dieterich, beter bekend als een van de leden van Deerhof, op de dobro. Net als de pedalsteel van Susan Alcorn een instrument dat we niet direct associëren met vrije improvisatie, maar dat zich daar - getuige dit album - prima voor leent. Het is niet het eerste album dat de twee samen maakten, eerder verschenen 'All For Now' en 'Bad News From Houston'. En ook hier voelt Thollem, wederom op synthesizer, zijn muzikale partner prima aan. De klanken vermengen zich op prachtige wijze tot een onverwacht stevige en eclatante mix van folk, free jazz en noise. Muziek die naast de liefhebbers van deze experimentele vormen van muziek ook die van de experimentele rock en de fans van Deerhof zou moeten aanspreken.

Het treffen met het Rova Saxophone Quartet vond live plaats en wel in het Center for New Music in San Francisco, augustus 2019. En het moge dan een saxofoonkwartet zijn, tijdens dit concert kozen ze voor een iets andere bezetting. We horen Bruce Ackley op sopraan, John Raskin op bariton en Larry Ochs op tenor en sopranino, terwijl Steve Adams zijn altsax verwisselde voor een laptop. In tegenstelling tot de twee andere albums is dit veel meer een onvervalst, zij het experimenteel jazzalbum. De drie blazers wisselen elkaar af met krachtige en vrij experimentele solo's, de melodie soms dicht naderend, terwijl de twee resterende blazers, Adams en Thollem, zoals gezegd hier op piano, zorgen voor een stevige inbedding. Dit is de jazz die we verwachten van een liveconcert, waarbij de musici de luisteraars onderdompelen in klank. En prachtig is dat samenspel tussen Adams en Thollem halverwege het eerste stuk, Adams' dreigende klankwolken en Thollems opvallend ingetogen, bijna romantische spel. Zo horen we hem niet vaak op deze albums.

Foto: Jason Finkelman

Labels: ,

(Ben Taffijn, 3.10.21) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.