Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Mateloos muzikaal plezier

Teus Nobel Liberty Group, dinsdag 5 oktober 2021, Theater Het Hof, Arnhem

Het voelde een beetje onwennig om weer op pad te gaan voor Draai om je oren. In een kort gesprekje met tompettist Teus Nobel voor het optreden bleek hij er ook allerlei gevoelens bij te hebben. Blij dat het weer kan, verbaasd over hoeveel plezier een simpele handdruk geeft en toch ook een beetje bezorgdheid over de vraag: hoe lang gaat dit goed? Voor ons beiden bleek het ook de kennismaking te zijn met Theater het Hof in Arnhem. Met enige regelmaat organiseert de Stichting Jazz in Arnhem hier met succes concerten. En ik begrijp heel goed dat de reacties van publiek én muzikanten goed zijn. Wat een mooie ambiance in dit kleine theater en - zo zou later blijken - wat een akoestiek. Nobel heeft het hele concert onversterkt kunnen spelen en genoot daar zichtbaar van.

In de lovende recensies van het album 'Pleasure Is The Measure' wordt terecht de kwaliteit van de liveopnamen in Paradox Tilburg als hoogstaand geroemd. Ik was zelf ook onder de indruk van die kwaliteit, maar werd desondanks in Het Hof omvergeblazen door de echte liveuitvoering. Natuurlijk speelt de ervaring een rol, vier topmuzikanten vol passie bezig te zien in zo'n eerste post-corona concert. Maar de bijzondere akoestiek in deze zaal heeft er zeker een rol in gespeeld.

Het concert wordt geopend met een nieuwe compositie van de hand van pianist van Alexander van Popta: 'When Rico Saw The Colours Dancing'. Het is de derde keer dat het stuk voor publiek wordt uitgevoerd. Maar het is een geweldige opening, waarin de leden van de groep meteen goed aan de bak moeten en de gelegenheid krijgen zich muzikaal voor te stellen. Zij doen dit met gretigheid en virtuositeit.

'Wabi Sabi' is de titel van het volgende stuk en betekent zoveel als: zie de schoonheid in de imperfectie. Net als de albumtitel verwijst dit naar de visie van deze groep. In de moeilijke coronaperiode is het zwaar geweest om vast te houden aan de eigen uitgangspunten. De enige maatstaf die telt is het plezier en de voldoening die jezelf als muzikant en kunstenaar gaande houdt. De liefhebber, ook zonder enige muzikale kennis, herkent en waardeert dit. Daar gaat het om en nergens anders. Ondersteund door een heerlijke ingezet ritme van bassist Jeroen Vierdag en drummer Tuur Moens, later ondersteund door Van Popta, zet Nobel het thema in en gaat ermee aan de slag om vervolgens het stokje door te geven aan Van Popta om er zijn sprankelende variaties aan toe te voegen.

De door Van Popta geschreven ballad 'Merino' is van een ingetogen schoonheid door mooi uitgesponnen solo's van Nobel op zijn flugelhorn en Van Popta zelf. Synergie en respect zijn misschien wel sleutelwoorden voor dit gezelschap. Elkaar ruimte geven en inspireren verbindt deze heren die wel via 5G met elkaar in verbinding lijken te staan, zo alert en direct wordt er op elkaar gereageerd. De sublieme ritmesectie Moens-Vierdag zorgt niet alleen voor een stevig fundament, maar gooit daar zoveel creativiteit en variatie in dat het veel meer is dan alleen ondersteuning. Dat blijkt ook wel uit de setlist, waarin van elk bandlid composities voorkomen.

In ruim anderhalf uur wordt 'Pleasure Is The Measure' uitgevoerd voor een steeds enthousiaster publiek. Het slotnummer is 'Journey Of Man', de beoogde titeltrack van de vorige plaat die er niet op verscheen, omdat het nog niet voldragen was. Nu wel! Ik durf te stellen dat Nobel met deze laatste aanwinst in zijn toch al succesvolle oeuvre een nieuwe winnaar heeft toegevoegd.

Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Pape.

Labels: ,

(Johan Pape, 11.10.21) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.