Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Nieuws
Unieke release: Rollins in Holland

Bijzonder. Spectaculair. Twee woorden die in je opkomen bij de release van 'Rollins In Holland', met opnamen van de korte Nederlandse tour die de legendarische tenorsaxofonist Sonny Rollins in mei 1967 maakte met bassist Ruud Jacobs en drummer Han Bennink. Al was het maar door de drie jaren speurwerk vanuit het Nederlands Jazz Archief (NJA) die eraan voorafgingen. Bij het NJA doen ze wel vaker mooie vondsten - die ze ook uitbrengen op goed ontvangen cd's - maar deze compilatie van concertopnamen, studio- en tv-sessies is van een uitzonderlijke kwaliteit, van internationale allure. 'Rollins In Holland' laat de saxgigant horen in een fase van zijn carrière waarin hij weinig of niets opnam of live van zich liet horen. "Tussen 1966 en 1972 heeft hij geen enkele plaat opgenomen," zegt NJA-onderzoeker en -producer Frank Jochemsen.

In de Volkskrant deed Jochemsen uit de doeken hoe verloren gewaande opnamen weer boven water kwamen, waarbij jazzpianist en presentator Pim Jacobs een grote rol speelde. Hij had in 1967 een artiest nodig voor zijn tv-show 'Jazz met Jacobs' en concertpromotor Jaap van de Klomp benaderde, die Sonny Rollins strikte voor drie optredens in Nederland - Van der Klomp had twee jaar eerder nog bemiddeld bij de aanschaf van een nieuw instrument voor Rollins. Van der Klomp wist meteen wie hij als begeleiders wilde: "Ruud Jacobs was op dat moment de beste bassist van Nederland en Han Bennink de meest dynamische drummer." De combinatie van Rollins met een Nederlandse ritmesectie pakte prima uit, getuige krantenrecensies uit die tijd en ooggetuigenverslagen van tenorsaxofonist Hans Dulfer en wijlen radiomaker en journalist Michiel de Ruyter.

De bal kwam aan het rollen toen Jochemsen medio 2017 van NJA-collectiebeheerder Ditmer Weertman een band kreeg met daarop vier perfect klinkende stereotracks met NCRV-opnamen, waarop hij duidelijk de tenorsax van Sonny Rollins meende te herkennen, evenals de ritmesectie van Jacobs en Bennink. Ruud Jacobs - die vorig jaar overleed en deze release helaas dus niet meer kon meemaken - bevestigde de authenticiteit van de opnamen en ook Bennink herinnerde zich de radiosessie. Uiteindelijk gaf een voucher de doorslag: op 5 mei 1967 was dit drietal wel degelijk een studio in Hilversum ingegaan, al werden de opnamen wonderlijk genoeg nooit uitgezonden. Samen met andere teruggevonden liveopnamen van hun concert in Arnhem én een audiotape van de tv-opname vormt dat de basis voor de dubbel-cd 'Rollins In Holland'. De saxofonist zelf was zo enthousiast dat hij het NJA in contact bracht met het Amerikaanse platenlabel Resonance, zodat het album internationaal kon worden uitgebracht.

De tournee was voor alle betrokkenen een bijzondere ervaring. Bennink: "Overleggen was er niet bij. Het was meteen gáán en vooral lastig voor Ruud, want Sonny wisselde steeds van toonsoort. Maar Ruud wist de rust te bewaren." Rollins zelf: "I'm so happy that Resonance is putting it out because it really represents a take-no-prisoners type of music. That's sort of what I was doing around that period of time; that was sort of Sonny Rollins then - a wham-bam-thank-you-ma'am approach. It was very much me. And I loved it and I loved playing with those guys."

'Rollins In Holland' is verkrijgbaar via de webshop van het Nederlands Jazz Archief.

Foto: Toon Fey

Labels:

(Maarten van de Ven, 5.12.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.