Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Doordenderende trein nadert remise

Vanbinsbergen Playstation, vrijdag 27 november 2020, Paradox, Tilburg

De teloorgang van het concertbezoek in 2020 is dramatisch. Maar ondanks de coronacrisis zijn er sporadische lichtpuntjes te melden. De leden van Corrie van Binsbergens Playstation waanden zich als koeien in de wei na een lange winter op stal te zijn geweest. De vreugde, de speelsheid en de prikkeling tot musiceren spraken boekdelen.

De muziek van Corrie van Binsbergen is lastig te categoriseren. Ze is een van de meest veelzijdige kunstenaars in Nederland, een vindingrijke componist en talentvolle gitarist. Haar carrière ademt improvisatiemuziek, maar is doorspekt met dwarsverbanden uit andere muziekstijlen, literatuur, dans en theater. De bands Corrie en de Brokken en Corrie en de Grote Brokken zijn al even legendarisch als haar niet aflatende drang tot vernieuwing. Voor deze rasimprovisator is ook popmuziek altijd belangrijk geweest. Sterker nog, de scheiding tussen pop en jazz is in haar optiek enigszins gekunsteld. Haar recente dadendrang leidt tot een ogenschijnlijk rigoureuze kentering. De gitaar en het spelen voor publiek wordt binnenkort vaarwel gezegd en de nadruk van spelen wordt verlegd naar componeren. In het kader van het naderend afscheid speelt Van Binsbergen met de band Playstation, in een 'veilige setting', een aantal concerten met als ondertitel 'Remise'.

Corrie van Binsbergen won in 1999 al de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs. Van Binsbergen Playstation bestaat sinds 2014 en het repertoire van de tweede set vormt een dwarsdoorsnede van al het moois dat in de afgelopen zes jaar is gecomponeerd en/of gespeeld. Opgediend als een frisse maaltijd voorzien van nieuwe ingrediënten. Maar liefst 13 stukken, soms kortstondig maar wel krachtig, komen als een trein voorbijgeraasd. De variatie is groot, de arrangementen zijn vitaal, soms mild experimenteel en goed verteerbaar. Sinds jaar en dag speelt Van Binsbergen op een elektrische, strak vormgegeven Steinberger-gitaar. Direct met haar vingers toucheert ze de snaren en gebruikt een arsenaal aan vervormers om haar geluid op te rekken. Ze toont zeggingskracht op haar instrument: ruig, bluesy, snerpend, ingetogen, psychedelisch of rock-achtig waar nodig. Creatief, eigenzinnig en vooral passend in de muzikale context.

Het totale ensemble speelt strak en gedisciplineerd zonder dat het speelse, veelkleurige karakter verloren gaat. Elementen van suspense, een doorregen blues- en rockgevoel, mysterieuze tederheid en tegendraadsheid zijn geïncorporeerd binnen de onverbloemde, swingende arrangementen. Hierin blijkt ruimte in overvloed te zijn om te improviseren. Mete Erker op tenorsaxofoon en basklarinet, Miguel Boelens op sopraan- en altsaxofoon, Morris Kliphuis op Franse hoorn en cornet en Joost Buis op trombone blazen allen met bevrijding en een niet-aflatende gulzigheid de dagelijkse corona-ellende van zich af. Dion Nijland op contrabas en Yonga Sun op percussie vormen de verbindende ritmische factor binnen het muzikaal geheel. Albert van Veenendaal op (geprepareerde) piano speelt zuinig, maar avontuurlijk.

De trein die al sinds de start van Van Binsbergens eerste band Corrie en de Brokken in 1986 doordendert zou zoals aangekondigd in 2020 de remise ingaan. Door uitstel als gevolg van de pandemie voorziet 2021 nog in een aantal optredens. Check it out! Een all-star ensemble speelt, met gevoel voor structuur en abstractie, rasechte improvisatie.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 4.12.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.