Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Thunderblender - 'Stillorgan' (W.E.R.F., 2020)

Opname: februari 2019 & 2020

Met weeklagen ('Lament') een album beginnen, het oogt misschien niet erg uitnodigend. De spaarzame vormen in het eerste nummer hebben echter hun kracht. Door heel sober warme en kille klanken te combineren kan het beluisteren van 'Stillorgan' al met een louterend effect beginnen. Dat mag dan verrassend zijn, het is het begin van een opeenvolging van nummers waarvan een aantal de luisteraar kan overrompelen.

Gaat 'Movin On!' met een dansbare cool ineens vrij vrolijk vooruit, op 'Last Light Out' staat al haast geen rem meer op de energie en inventiviteit van Thunderblender. Daar rolt het drietal - Hendrik Lasure (piano, effecten), Jens Bouttery (drums, bas synth) en Sam Comerford (tenor- en bassaxofoon, composities) - in een vruchtbare dynamiek een veelzijdig samenspel uit dat imponeert!

Dit album baadt niet in een onmiskenbaar sfeertje, maar ruilt snel bezinning in voor intense prikkels. 'Stillorgan' heeft veel weg van een gedeelde, artistieke weergave van leven met de druk en de complexiteit van de moderne tijd. Of zo ben ik geneigd te willen vatten hoe de muzikale ideeën en titels als 'Doubt', 'Hope', 'Arrival' en 'Last Minute Panic' elkaar opvolgen. Tussen verschillende stemmingen en wisselende situaties lijkt teruggekoppeld te worden naar een innerlijk evenwicht toe. Om steeds opnieuw creatief om te kunnen gaan met nieuwe condities. Zodat je ook zingend door het leven kan gaan, ondanks en dankzij alle commotie soms ('Panix Redux'). En de nodige rust vindt voor het slapengaan ('Lights Out').

Een knappe plaat, van internationale allure.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Danny De Bock, 17.11.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.