Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Sublieme interactie

Jef Neve solo, zaterdag 10 oktober 2020, Warande, Turnhout

Onlangs verscheen een nieuw album van Jef Neve: 'Mysterium'. Er stond een mooie tour gepland om het album te lanceren. Toen kwam corona en werd alles anders. Neve is echter niet voor een gat te vangen en begon vanuit huis live streams uit te zenden en bedacht een andere invulling voor zijn tour. Dat werd deze voorstelling, waarin de pianist op zoek gaat naar verhalen van bezoekers om die als basis voor zijn improvisaties te gebruiken. Om toch voldoende mensen de gelegenheid te geven de voorstelling bij te wonen, zijn het vaak twee en soms drie voorstellingen na elkaar. Ik reisde af naar de Warande in Turnhout voor 'Jef Neve Speelt met U!' en kreeg ook de gelegenheid Neve even te spreken tussen twee voorstellingen door. We hadden het vooral over het album 'Mysterium'. En ik kan alvast verklappen dat het een pareltje is geworden. Luister zelf alvast op Spotify of ren naar de winkel om hem aan te schaffen.

Ik tref Neve in de artiestenfoyer waar het gezelschap bestaande uit de pianist, zijn manager en de sound engineer net een maaltijd heeft genuttigd. Neve vertelt dat hij is geboren in Turnhout, maar opgroeide in het nabijgelegen Geel. Hij heeft een speciale band met dit theater en speelt er graag en regelmatig. Hij voelt steeds een bepaalde energie als hij hier speelt. Er heerst een heel ontspannen sfeer in de ruimte waarin nog even nagepraat wordt over de eerste voorstelling en de verhalen die daarin opgevist zijn. Het publiek was heel open geweest en kwam met verrassende verhalen. De onvoorspelbaarheid maakt elke show ook weer anders en spannend, ook op en achter het podium. Het zijn dan ook intensieve optredens voor Neve; je moet voortdurend scherp zijn en er zijn geen ankers om je aan vast te klampen.

Even later merk ik wat hij bedoelt. Na een fraai openingsnummer van het concert wordt de vraag gesteld: wie heeft er een bijzondere reis meegemaakt? Er gaan meteen een paar handen omhoog en de microfoon belandt bij een man die vertelt dat hij een tijd geleden met zijn partner op reis ging om op Bali te gaan trouwen. In geuren en kleuren en met een fantastische Vlaamse tongval wordt het verhaal uit de doeken gedaan. Hoe zijn vrouw in traditionele Balinese kleding gestoken werd, dat de muziek een beetje saai was. Even later zet Neve in met een Aziatisch themaatje en werkt dat op een uiterst creative manier uit. Je hoort het verhaal terug in de muziek. Je ziet het publiek genieten en bij de volgende vragen gaan de handen steeds sneller omhoog om ook een verhaal te vertellen. Door de keuze van de vragen en de manier van doorvragen verzamelt Neve steeds voldoende informatie om mee aan de slag te kunnen. Keer op keer slaagt hij erin om met zijn muzikale vertaling van de antwoorden mooie stukken te creƫren, waarin hij het hele palet van zijn kunnen aan moet spreken.

Zo was er een mevrouw die op de vraag 'wie heeft er steeds terugkerende dromen' de microfoon aangereikt kreeg. Zij vertelde dat ze regelmatig geplaagd wordt door een droom waarin ze in een veilige omgeving is (thuis) en achterna gezeten wordt door de bliksem. Een jongetje dat bovenaan zijn wishlist een parachutesprong heeft staan en daar vol passie en met bravoure over vertelde. Neve zette het feilloos om in beeldende muziek, waarin emoties als angst, euforie, humor, romantiek heel herkenbaar waren. Na ruim een uur en een dankbaar applaus sloot Neve af met een prachtige uitvoering van 'One For The Road'.

Met deze voorstelling laat Neve zien dat hij over de veerkracht beschikt die nodig is in de huidige tijd. Behalve een virtuoos pianist, componist en improvisator blijkt hij ook als een echte entertainer te kunnen optreden. Mocht je in de gelegenheid zijn, ga zeker eens kijken. Neve staat garant voor prachtige muziek in sublieme interactie met het publiek.

Binnenkort volgt op Draai om je oren een interview/recensie naar aanleiding van het album 'Mysterium'.

Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Pape.

Labels:

(Johan Pape, 30.10.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.