Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Bite The Gnatze - 'Good Bike Fair Wheel' (TryTone, 2019)


Bite The Gnatze is een te weinig bekende band met veel volk uit de Amsterdamse scene dat al een kwarteeuw actief is. Gitarist/bandleider Paul Pallesen, trombonist Joost Buis, klarinettist Michel Duijves en drummer Alan Purves zitten er al van het begin bij en kregen later gezelschap van bassist Meinrad Kneer, rietblazer Steven Kamperman en pianist Frank van Bommel. Meerdere leden dubbelen op andere instrumenten, waardoor je een behoorlijk breed en ongewoon klankenpalet krijgt (met onder andere banjo, lapsteelgitaar en harmonium), waarmee de wereld van kamermuziek en rootsy zijsporen binnen handbereik is.

Pallesens composities zijn transparant en gevarieerd. Ze laten vrijheid toe, maar worden strak in de hand gehouden door een gedisciplineerde band die de sterke thema's met veel zwier uitvoert en humor laat binnensijpelen zonder er een carnavaleske bedoening van te maken. De klankkleur en schwung herinnert meer dan eens aan de klassieke bezettingen van Mingus, met in de kop meteen het knalvoorbeeld 'Knorrepot', waarin de ritmesectie vinnig blijft rollen, terwijl Van Bommel even binnen wankelt à la Monk. Even aanstekelijk: het pompende 'Sjans!', dat herinnert aan het sardonische werk van Billy Jenkins, en het compacte 'Don’t Mess With Miss Maison Moderne', waarin Kamperman bevlogen soleert op sopraansax.

Het zijn stukken die ook dienen als contrastwerking, want elders worden soms meer ingetogen of formeel klinkende oorden opgezocht. Zo neigt het schuifelende 'From D To G To A To D' naar uitgebeende kamermuziek en speelt 'I See The World Spinning Round' ook met een meer etherische sfeer. 'Zonnetje Watertje Windje' start met een kinderlijk melodietje op celesta en is een eerste hint naar een roots-achtig, marcherend geluid. Verderop herinneren 'Knock Around The Corner' en 'I Met A Lazy Horse' misschien wat aan Frisell-klassiekers als 'This Land' of 'Have A Little Faith'. Het dromerig-walsende titelnummer suggereert dan weer dat het allemaal ingebeeld kan zijn. Deze vijfde van Bite The Gnatze is niet enkel bijzonder onderhoudend, maar misschien ook een ideale kennismakingsplaat. Maak er werk van.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Deze recensie verscheen ook op Enola.be

Labels:

(Guy Peters, 16.8.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.