Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Thomas / Butcher / Solberg - 'Fictional Souvenirs' (Astral Spirits, 2019)

Opname: 19 juli 2017

Als trio mag de combinatie Thomas/Butcher/Solberg nieuw zijn, de drie leden hebben in diverse combinaties met elkaar wel een geschiedenis. Toetsenist Pat Thomas, tevens bekwaam in het live bedienen van allerhande elektronica, werkte al eerder intensief samen met saxofonist John Butcher, bijvoorbeeld in het London Improvisers Orchestra en recent nog in een uitgebreidere versie van Common Objects. Thomas op zijn beurt werkte samen met de derde man, de Noorse drummer Ståle Liavik Solberg, in een ad-hoc kwartet dat verder bestond uit saxofoniste Lotte Anker en bassist Ingebrigt Håker Flaten. Verder werken Butcher en Solberg regelmatig samen als duo, getuige ook het in 2016 bij Clean Feed verschenen 'So Beautiful, It Starts To Rain'.

Dit album, live opgenomen tijdens een concert in het Londense Iklectik, is met name bijzonder door de rol van Thomas, die hier naast zijn iPad de beschikking heeft over een Moog Theremini, een elektronische versie van de theremin. De vreemde, spacy klanken van dit ding trekken direct de aandacht in opener 'Dust' en gaan een interessante verbinding aan met het gerommel van Solberg. Aansluitend perst Butcher wat losse klanken uit zijn tenorsax. Samen op zoek naar eenheid. Die komt er iets verderop; Solberg spreidt een ritmisch kleedje, Butcher gaat los met klanken die een fakir jaloers maken en Thomas horen we op de achtergrond op zijn manier de rol van bassist invullen.

Maar die momenten zijn vrij spaarzaam; het meest opvallende aan dit album is juist het gebrek aan die gebruikelijke vormen van structuur. Er zit vrijwel geen ritme in, melodieën ontbreken volledig en meestal is er evenmin sprake van harmonie. De muziek heeft daardoor een sterk zoekend karakter en werkt nogal eens behoorlijk vervreemdend. Zo horen we in 'Heartaches' vooral Solberg met een rijk scala aan nogal willekeurig aandoende geluiden. Thomas komt er soms doorheen met ritmische wrijfbewegingen en Butcher met drone-achtige lijnen, maar de sfeer doorbreken ze nergens. Verderop loopt de spanning op, mede door Thomas' theremin. Opvallend in dit stuk is ook het gebruik van stiltes, die de korte erupties van elkaar scheiden.

Ook in 'The Solutions' zoekt dit trio de grenzen op van het begrip muziek. At random strooien de drie met klanken. Soms weten ze elkaar even te vinden in een welluidende combinatie, maar veel vaker gaat ieder zijn weg. Rond de zevende minuut komt het geheel toch nog onverwachts samen. Butchers afgeknepen klank past perfect bij Thomas' trillende lijnen en Solbergs ritmische bewegingen geven het geheel extra spanning. In 'The Effort And A Smile' creëren de drie een vrij duistere sfeer. Donkere klankwolken, met lichte accenten van een paar stukken percussie. Ritmische fragmenten, te kort om te beklijven. En ook in dit stuk gaat het primair om klank en niet om structuur. Tot slot klinkt 'Keys', waarin Solberg de uitzondering brengt die de regel bevestigt: een heuse drumsolo!

Klik hier om dit album te beluisteren.

Foto: Geert Vandepoele

Labels:

(Ben Taffijn, 4.5.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.