Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Tijs Klaassen Quintet - 'Clavius' (eigen beheer, 2020)

Opname: 2019

Met zijn cd 'Clavius' negeert het Tijs Klaassen Quintet de oproep tot social distancy. Dat zit zo.

Vanwege de coronamaatregelen was ook de Keukenhof gesloten voor het publiek. Maar een uitzending van Omroep Max gunde ons toch een fraai beeld van al het moois dat er te zien was.

En een metafoor bij uitstek voor dit album. Diversiteit aan kleur, compositie, samenhang, lijnenspel, detaillering, bewondering, verwondering en waardering. Het is allemaal van toepassing op dit kwintet, bestaande uit Mo van der Does (altsax), Matthias Van den Brande (tenorsax), Floris Kappeyne (piano/juno), Wouter K├╝hne (drums) en last but not least Tijs Klaasen (contrabas/composities).

Het nummer 'Douze Points', dat we kennen als het maximaal aantal punten dat men mag geven bij het Eurovisie Songfestival, slaat de spijker op de kop wat betreft de kwaliteit van deze cd. Klaasen tekende voor verrassende composities en arrangementen. Samenspel en improvisaties van zijn muzikale trawanten zorgen vaak voor aaahhh's en ooohh's.

Een hoogtepunt qua eigenheid, zeggingskracht en orkestratie is 'Bella Eats After Dinner'.

Dit album zal de tand des tijds glansrijk doorstaan. Ook de geluidskwaliteit is uitstekend. Het is uitkijken naar een liveconcert of een vervolg-cd, maar dan met wat meer aandacht voor de vormgeving/verpakking om vorm en inhoud met elkaar in balans te brengen.

Tenslotte nog dit: wat er ook geadviseerd wordt met betrekking tot social distancy. Met deze cd in de speler is dat niet vol te houden. Bij herhaling koesteren, omarmen en genieten des te meer!

Klik hier om dit album te beluisteren.

Foto: Marlon Dijkshoorn

Labels:

(Cees van de Ven, 29.4.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Anna Webber - 'Shimmer Wince'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.