Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Wereldse klanken met een verrassende bite

Baldych - Courtois - Telderman, vrijdag 28 februari 2020, Paradox, Tilburg

In 2016 kreeg pianist Rogier Telderman de titel Young VIP. Een titel die ieder jaar door de programmeurs van de beste jazzclubs in Nederland vergeven wordt aan de meest veelbelovende talenten die ook hun eigen muziek componeren. Zijn debuutalbum 'Contours' nam hij eerder in 2014 op met zijn trio en werd al uitstekend ontvangen. Telderman ging op tour en werkte naast zijn eigen trio met veel verschillende muzikanten in verschillende projecten en settings samen. Daarin volgde hij geheel zijn eigen weg.

Opvallend is zijn reeks huiskamerconcerten: Telderman Miniatures, een verzameling volledig geïmproviseerde miniconcerten, elk met een specifieke stemming of emotie als thema. En dan uitgevoerd in de intieme setting van een huiskamer. Daarnaast verbond hij zich aan het in Tilburg gevestigde Dock Zuid, een culturele broedplaats waar organisaties, ondernemers en musici uit Brabant hun krachten bundelen en elkaar inspireren.

De mannen van vanavond kennen elkaar sinds 2018. Tijdens het festival Sound Of Europe ontstond bij Telderman het idee om samen een trio te vormen, wat tot nu toe een succesvolle samenwerking is gebleken. De muziek is energiek en straalt een zekere lichtheid uit, zelfs bij de gevoelige melodieën. De Poolse violist Adam Baldych en de Franse cellist Vincent Courtois dragen de melancholie in hun mimiek en speelhouding. En je zou haast zweren dat die twee al veel langer samenspelen, al is dat dus niet het geval, zij voelen elkaar uitstekend aan. Baldych en Courtois hebben de lead, maar Telderman legt - heel subtiel - de verbinding. Met zijn lyrische spel en voorliefde voor harmonie, is hij de lijm die van dit trio een trio maakt. Het levert prachtig mooie stukjes op met heldere composities, soms doordrenkt van drama, soms opzwepend en heftig, maar altijd met een bepaalde lichtvoetigheid.

In de muziek hoor je invloeden terug uit klassiek en traditionele volksmuziek, soms zelfs een beetje middeleeuws, wereldse klanken met een verrassende bite. Fris en spannend, vanuit diverse persoonlijke achtergronden en dito levenservaring naar elkaar toe geschreven composities, hier en daar verrijkt met beschouwende improvisatiemomenten. Fijne muziek, maar ook erg leuk om naar te kijken. En ja, in het najaar komt een cd!

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels: ,

(Donata van de Ven, 7.3.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.