Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Vernieuwing en dadendrang

Jasper Høiby's Planet B, vrijdag 6 maart 2020, Paradox, Tilburg

Het befaamde trio Phronesis gaat in retraite. Het biedt contrabassist Jasper Høiby de mogelijkheid zijn muzikale horizon te verleggen. Het nieuwe, pianoloze trio Planet B bestaat uit de relatief jonge Britse saxofonist Josh Arcoleo en de Franse drummer Marc Michel. De muziek staat als vanzelfsprekend centraal, maar er is meer onder de zon! Høiby heeft het plan opgevat om ons bewustzijn over onze planeet te vergroten en te becommentariëren. Hij wil hieraan de komende jaren maar liefst vier albums wijden. Elk album zoemt in op een van de vier vitale onderwerpen waarmee de wereld worstelt: mensheid, klimaatverandering, kunstmatige intelligentie en monetaire hervorming. Een paar stukken van het eerste deel van dit grootschalige project, dat handelt over de mensheid, zijn voorzien van ingesproken teksten. Uiteraard domineert de instrumentale dimensie.

In een redelijk bezet Paradox worden traditiegetrouw twee sets gespeeld. Waarbij de eerste voortijdig wordt afgebroken vanwege technische onvolkomenheden in Høiby's randapparatuur. Dat staat een spannend en meeslepend optreden niet in de weg.

Een enkele uitzondering daargelaten is de muziek van de hand van Høiby. Maar tijdens het optreden draagt elke instrumentalist prominent bij aan het groepsgeluid. De chemie tussen de muzikanten is glorieus. De sound uit de contrabas van leider Høiby heeft een duizelingwekkende invloed op het totaalgeluid. De bassist laat zijn imposante en dynamische basgeluid kleuren door incidenteel gebruik van multitracking en loopings. Hij beroert zijn contrabas met de strijkstok om melancholie te bereiken. Wanneer de meester zijn strijkstok neerlegt, worden gespierde en vloeiende pizzicato baspartijen gespeeld.

De rol van Michels drumwerk getuigt van een fijngevoelig raffinement, maar het kolkt en bruist ook met een dreigende snelheid. Tenorist Arcoleo is de openbaring van de avond. Het palet aan uiteenlopende expressies, van zoete ingetogenheid tot vrije erupties, gaat gepaard met een immens gevoel voor het tonaal spectrum. Arcoleo laat impressionistische penseelstreken afwisselen met korte, donkere uitspattingen. Hij zet een sensitieve groove neer en pakt zowel melodisch bedachtzaam als met een schroeiende intensiteit uit.

Een vergelijking met Phronesis kan natuurlijk niet uitblijven. Ook Jasper Høiby's Planet B balanceert op miraculeuze wijze tussen intense, polyritmische virtuositeit en melodisch-lyrisch vakwerk. Beide trio's brengen krachtige en pakkende composities. Phronesis is een pianotrio pur sang. Hierin is het spannende en extatische samenspel leidend en blijven de individuele uitspattingen onder de radar. De muziek van Planet B biedt in vergelijking tot Phronesis de toevoeging van spoken word en de wonderlijke composities vol draai- en kantelmomenten worden voorzien van avontuurlijke, collectieve en uitgebreide individuele improvisaties. Opvallend is dat muzikale aandacht voor ruimte en detail blijft bestaan.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels: ,

(Louis Obbens, 13.3.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.