Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Cd
Gatecrash live

vrijdag 21 februari 2020, Tilburg, Paradox
Eric Vloeimans' Gatecrash - 'Party Animals' (V-Flow, 2020)
Opname: 6 december 2015

Op de vooravond van carnaval stond Gatecrash weer in een uitverkocht Paradox. "3 Brabanders en 1 Viking" betraden het podium en zetten in met 'Airchair', tevens het openingsnummer van de onlangs verschenen live-dubbelaar 'Party Animals'. Alweer het vierde album van deze formatie.

Het leek mij een goed idee om de cd-bespreking te combineren met een bezoek aan een concert en dus begaf ik me tussen de eerste carnavalsvierders op weg naar Paradox, misschien ook wel een beetje de thuishaven van Gatecrash. Het publiek voelde het zeker zo en ook Gatecrash liet zijn band met dit podium en Brabant wel merken, getuige een afgespeelde geluidsopname van een telefoongesprek waarin in onvervalst Brabants deze gig onder de aandacht werd gebracht van Vloeimans.

De 'Party Animals'-cd geeft een goede weerspiegeling van wat deze band live vermag. Echter, de beleving van een concert blijft ten enenmale niet te benaderen door welke geluidsdrager dan ook. Er valt niets aan te merken op de geluidskwaliteit van het album, maar de interactie tussen de bandleden (en het enthousiaste publiek) en het steeds aanwezige spelplezier komen niet helemaal mee in het fraai vormgegeven doosje. Het is wel echt heel prettig om de plaat te beluisteren, want hij staat weer boordevol prachtige composities. Wie van de funky en groovende stijl van deze elektronische band houdt - en dat zijn er velen - komt met deze plaat echt aan zijn of haar trekken.

Drummer Jasper van Hulten en bassist Gulli Gudmundsson vormen de stevige en opzwepende basis van het gezelschap en hebben ook beiden composities aangeleverd. Hecht op elkaar ingespeeld, uitdagend en opzwepend, strakke ritmes en puike variaties, en dat alles met volledige overgave. Jeroen van Vliet draagt daar op zijn Fender Rhodes dan ook nog eens het nodige bij met funky spel en verrassende improvisaties. En op dit stevige fundament kan Vloeimans als geen ander fraaie lijnen spelen, soms met zijn kenmerkende omfloerste geluid, dan weer schel en stevig elektronisch vervormd.

De setlist kwam aardig overeen met de tracklist van de plaat met twaalf composities van alle bandleden en het zo kenmerkende Gatecrash geluid. Lyrisch, mooi opgebouwd, altijd toewerkend naar een climax en met doordachte solopartijen. De compositie die Vloeimans schreef voor de mooie berk in zijn achtertuin die hij de naam Odilia gaf, "want het is een meisje", werd als mooie kers op de taart gelegd.

De boodschap is dus: prima plaat, fijn bezit. Voor een optimale beleving: ga ook naar een concert. Er zijn nog een paar mogelijkheden om Gatecrash live te zien de komende maanden.

Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Pape.

Labels: , ,

(Maarten van de Ven, 10.3.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.