Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Workshop / Concert
Met een teen in de jazz

Amateur Jazz Day, zondag 9 februari 2020, Muziekschool en Brouwerij Martinus, Groningen

Wordt Groningen binnen, zeg, een jaar overspoeld door nieuw jazztalent? Dat is niet erg waarschijnlijk, doch aan het enthousiasme van de circa veertig deelnemers aan de Amateur Jazz Day zal het niet liggen. Om te beginnen liep het niveau van de deelnemers zeer uiteen, van puur en prima brandhout tot ver voorbij de veelbelovendheid. De meesten waren (oudere) leerlingen van de Muziekschool, dus enige kennis van het notenschrift en de nomenclatuur van die noten was wel aanwezig. Vandaar dat gitarist Anton Goudsmit zijn klasje kon laten oefenen op simpele bluesjes op twee basisnoten, waarbij de deelnemers, om beurten solerend, allerlei fantasievolle en wringende noten konden toevoegen. Een bijkomend voordeel van deze werkwijze was dat het merendeel van de studenten wel enigszins vertrouwd was met het bluesschema. Vandaar ook dat Bert van Erk zijn cursisten eerst een minuut of vijf rustig liet inblazen ("nog ietsje hoger") om het ensemble homogeen en zuiver te krijgen.

Gevraagd naar hun motivatie antwoordden de meeste aanwezigen dat ze ófwel al langer in jazz geïnteresseerd waren, óf er wat meer over zouden willen weten. Een enkeling vertelde dat hij al in een funkbandje drumde en zijn horizon wilde verbreden.

De dag was begonnen met alle deelnemers in een grote kring, waarbij slagwerker Rogerio Boccata, vers uit New York in Groningen, ritmes liet klappen en stampen. Dat was aanvankelijk een eitje, maar naarmate hij de patronen ingewikkelder maakte bleek een kloppende coördinatie nog niet eens zo eenvoudig. Het hielp, merkte ik, wanneer je je hele lijfje bij dat proces in de strijd wierp. Nog gecompliceerder maakte zangeres José Zwerink het toen ze de aanwezigen een gezongen Afrikaans antifoonpatroon aan de clave liet toevoegen. Overigens merkten de vocalisten die speciaal op haar workshop waren afgekomen dat scatten een vak apart is. Een stuk moeilijker in ieder geval dan een song als 'Centerpiece' of 'Summer(daar is-tie weer)time' mooi 'recht' te zingen.

Na schooltijd en een gezamenlijke maaltijd in Brouwerij Martinus werd het feest aldaar voorgezet met een optreden van de cursusleiders. Een gelegenheidscombinatie, met andere woorden. Maar de muzikanten hadden niet voor de geijkte standards gekozen, doch voor meer obscuur werk van onder anderen Antonio Carlos Jobim, Steve Swallow en Steve Kuhn. Het werd nochtans een samenhangende en uitermate relaxte bedoening van vijf artiesten die aan een groot vakmanschap en nog grotere oren ruimschoots voldoende hadden. Al twijfel ik eerlijk gezegd aan het bezigen van de term 'relaxt' in samenhang met 'Goudsmit'.

Foto's: Hammie van der Vorst

Labels: , ,

(Eddy Determeyer, 13.2.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.