Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Kind van twee werelden

Thijs Borsten & Lucretia van der Vloot, zondag 26 januari 2020, Paradox, Tilburg

In de tweede voorstelling van de nieuwe serie die pianist Thijs Borsten dit seizoen opvoert, stond zangeres en actrice Lucretia van der Vloot centraal. Onder de naam 'Kind van twee werelden' kregen we een fraai muzikaal inkijkje in de achtergrond van Van der Vloot. De voorstelling opent met een mooi instrumentaal intro, terwijl op een scherm beelden worden vertoond van Suriname, waar haar vader nu woont.

Kort daarna laat Van der Vloot met Randy Crawfords 'One Day I’ll Fly Away' meteen haar vocale talenten zien. Ze heeft een mooie warme soulstem en krijgt daarmee de zaal stil en onder de indruk. In de voorstelling wordt door beelden en anekdotes duidelijk gemaakt dat zij zo en nu en dan geworsteld heeft met haar identiteit. Geboren in Amsterdam, verhuisd naar een buitenwijk van Paramaribo en met haar moeder weer terug naar Nederland. Het komt allemaal voorbij op een soms emotionele, soms humorvolle manier. Je ziet dat ze ook als actrice sterk is.

Heel beeldend vertelt ze dat ze al shoppend ontdekte dat haar lichaamsbouw nogal afweek van die van haar vooral Nederlandse vriendinnen. Hoe ze daar eerst verward van raakte, maar later juist trots ontwikkelde. The masquerade is over, ofwel: ik ben trots op m'n reet! Ook vertelt ze over haar vader, die in het verre Suriname besloot te blijven. Samen met Thijs Borsten zocht ze haar moeder op. Het tweetal reisde af naar Suriname, waar ze haar vader opzochten. Het blijft een mooi concept, omdat de muziek op die manier in een context geplaatst wordt en daardoor extra lading krijgt.

Borsten slaagt er als geen ander in om sterke arrangementen te maken, die hij ondersteund door drums en bas ook nog eens met veel gevoel vertolkt. Het wordt een gevarieerde aaneenschakeling van mooie beelden, plastische anekdotes en vooral veel muziek. Zo gaan we van een mooie blues via Surinaamse feestmuziek met veel percussie naar een soort gospeluitvoering van 'I’ve Heard It Through The Grapevine'. Telkens blijken diepe droefenis en extreme vreugde slechts twee maten uit elkaar te liggen.

Verder leren we ook het een en ander over het slavernijverleden van haar familie. Haar opa was een gevluchte slaaf. Er wordt een liedje gezongen dat gaat over een steen waarmee, na verhitting, slaven gebrandmerkt werden. Een van de opnames tijdens de reis laat 'Pukky' zien, een Boscreool die in zijn bootje op de rivier a capella een Winti-prei laat horen. Ook worden alle slachtoffers van de decembermoorden geëerd. Maar we zien ook mooie beelden van Lucretia en haar vader die samen naar muziek luisteren: Mighty Sparrows 'Only A Fool Breaks His Own Heart'.

Van der Vloot bleek een bijzonder veelzijdige zangeres te zijn, die in staat is soms heel klein en intiem te zingen en een paar maten later volledig los kan gaan in een soulvolle gospel. Alles met volle overtuiging en passie. Alweer een indrukwekkende voorstelling van Borsten en gasten. En de voorbereidingen voor nummer drie van dit seizoen zijn begonnen. Dan met als gasten Fay Lovsky en Oleg Fateev. Bekijk het overzicht op de site van Borsten om te zien wanneer je waar terecht kunt.

Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Pape.

Labels: ,

(Johan Pape, 5.2.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.