Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Cd
GLiTS + Peter Hertmans Quintet

donderdag 6 februari 2020, SMAK Museum, Gent
Peter Hertmans Quintet - 'Live At Dommelhof' (El Negocito, 2020)
Opname: 18 oktober 2012

Het was dubbel genieten bij het dubbelconcert in het kader van 10 jaar El Negocito Records. Terwijl het de ganse dag een drukte van belang was in en bij het Museum voor Schone Kunsten in Gent in verband met de grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit, was de belangstelling voor de concerten in het ertegenover gelegen SMAK Museum van een andere orde, maar toch nog met een flinke opkomst van gemêleerd publiek. Kenmerkend voor de locatie waar de El Negocito-concerten plaatsvinden: de informele, goede sfeer, open-minded publiek en allerhande verrassende optredens.

En dat alles was ook vanavond het geval. GLiTS beet het spits eraf. Met op de lessenaars bladmuziek met naar veronderstelling wat summiere notities als basaal kompas. Want overwegend was hier sprake van spannende, vrijgevochten improvisatie en interactie, waarop pianist Peter Vandenberghe en trompettist Bart Maris blijkbaar patent hebben.

Maris, met goed embouchure, blies op trompet en pockettrompet met verbeeldingskracht en gebruik van enkele dempers - inclusief een kartonnen koffiebekertje - veel fraais tot ons. Vandenberghe, misleidend stoïcijns als altijd, liet zijn handen raak over het klavier fladderen of koos voor melodielijntjes die hij vervolgens ontrafelde en tot iets nieuws omvormde. Een gesmaakt optreden gelet op de bijval van het publiek.

De release van de cd 'Peter Hertmans Quintet - Live At Dommelhof' was de cliffhanger van het tweede concert. Voor sommigen werd het een feest van herkenning. Zij herinnerden zich nog maar al te goed het concert op het podium JazzCase in Dommelhof, Pelt. Dit concert werd destijds door Piet Vermonden opgenomen, door gitarist Peter Hertmans in zijn studio verder subliem vormgegeven en nu door El Negocito uitgebracht.

Een must-have cd, die aan kwaliteit in de breedste zin niets te wensen overlaat. Pakkende composities van saxofonist Steven Delannoye, pianist Nicola Andrioli en de leider zelf zijn oorwurmen van jewelste. Het swingt en het groovet, niet in de laatste plaats door gedegen baswerk van Jos Machtel en niet te versmaden drumspel van Marek Patrman.

Toegankelijke jazz, waarbij je de voeten en het hoofd probleemloos en onstuitbaar kunt meebewegen. Het Peter Hertmans Quintet staat altijd garant voor muzikaal vakmanschap en creativiteit. Hun cd is dan ook een aanrader voor alle jazzliefhebbers die niet voor één gat te vangen zijn.

Klik hier voor een fotoverslag van dit dubbelconcert door Cees van de Ven.

Labels: , ,

(Cees van de Ven, 12.2.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.