Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Serries / Vanderstraeten / Verhoeven ‎- 'Impetus' (A New Wave Of Jazz, 2019)

Opname: 16 december 2018

Vrije improvisatie met een opeenstapeling en opeenvolging van losse noten. Friemelen, trekken, tikken, tokken, tsjing-tsingel-tsjak en wat al niet... Je moet er natuurlijk ontvankelijk voor zijn. Soms is het dan een plezier zolang je er kan naar kijken, terwijl het live voor je gebeurt. Soms wil de fascinatie achterwege blijven als je thuis zo'n album oplegt en probeert uit te zitten. Er zijn ook voorbeelden, optredens, platen en cd's, waarbij de beluistering je gewoon meevoert. Sommige muzikanten en geluidskunstenaars kunnen aan een stuk door een samenhangend verloop creëren dat de aandacht vasthoudt en blijft boeien. Je hoeft de taal niet zelf te spreken om op hun golflengte terecht te komen. 'Impetus' is zo'n album.

De chemie tussen gitarist Dirk Serries, percussionist Kris Vanderstraeten en pianist Martina Verhoeven moet misschien aansluiten bij die van de luisteraar, opdat die er zo voluit van kan genieten als de makers er tijdens de opnamen wellicht zelf van genoten. Zo heb je in alle genres dingen die je liggen en andere niet. Onmiskenbaar volgen Serries, Vanderstraeten en Verhoeven samen een logische energiestroom. Zij spelen niet zomaar wat naast elkaar, maar luisteren naar elkaar en werken een interactie uit die prikkelt of een spanning opbouwt en weer lost. Hun totale improvisatie zoekt de abstractie op. Toch kan je in de vrije voortgang van zaken die dit drietal presenteert, ergens een swing ontdekken die veraf staat van swingen rond een ritme.

De manieren van werken van dit trio op de vijf improvisaties op deze cd zijn heel organisch en puur. Elektronische effecten behoren niet tot het vocabularium. Vingers op pianotoetsen, andere die trekken aan gitaarsnaren, kletsen op een cimbaal of een kopje laten trillen op een schoteltje... Bij de concrete geluiden die zij als losse stukjes samenbrengen en achter elkaar plaatsen, wemelt het van bewegingen die je gemakkelijk kan visualiseren. Kris Vanderstraeten heeft er al jaren ervaring mee. Zijn arsenaal aan objecten evolueert al zolang hij speelt. Dirk Serries en Martin Verhoeven zijn al flinke tijd op elkaar afgestemd. Zij treden als duo naar buiten en zoeken uiteenlopende samenwerkingen op. Met zijn drietjes delen ze blijkbaar een vruchtbare passie, die maakt dat zij zó consistente werkjes kunnen uittekenen dat een klein uur verbazend snel voorbij is.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Deze recensie is ook te lezen op Jazz'Halo

Labels:

(Danny De Bock, 3.2.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.