Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Gard Nilssen Acoustic Unity - 'To Whom Who Buys A Record' (ODIN, 2019)

Opname:25-26 februari 2019

Ja, het is natuurlijk handig, al die streamingplatforms, muziek luisteren wanneer en waar je maar wilt, en als je niet terugschrikt voor reclame, vaak ook nog gratis - dat de geluidskwaliteit niet altijd optimaal is, schijnt de meeste mensen niet te deren - maar voor de artiesten is het niet altijd het summum. Integendeel, vormde vroeger de verkoop van lp's en cd's een belangrijk deel van de inkomsten, nu moet men het toch echt van het publiek hebben dat naar de concerten komt.

Drummer Gard Nilssen refereert daar natuurlijk aan met zijn nieuwste album van zijn Acousic Unity - naast hemzelf bestaand uit rietblazer André Rolligheten en bassist Petter Eldh - heel toepasselijk 'To Whom Who Buys A Record' geheten. Hopelijk behoort u net als ik nog tot die uitstervende diersoort. Vanwege de muziek hoeft u dat kopen in ieder geval niet te laten. Het album, vrijwel geheel bestaande uit composities van Nilssen, is het zoveelste bewijs dat deze Noorse drummer inmiddels in de voorhoede speelt. Zijn fijnzinnige techniek en zeer ritmische spel spelen ook op dit album weer een hoofdrol. Dat begint met het stomende 'Cherry Man' waarin hij, samen met Eldh, Rolligheten, hier op tenorsax, tot grote hoogten stijgt. Dan mag het er in 'Acoustic Unity' wat rustiger aan toe gaan, maar niet minder ritmisch. Mooie lijnen hier van Rolligheten, voorzien van een rafelrandje. Met 'Masakråke' is het met de rust weer gedaan. Stomend, ritmisch spel van Rolligheten op sopraansax, terwijl Nilssen en Eldh een zeer strak, deinend patroon neerleggen. 'Omkalfatring', dat zoveel betekent als 'herschikking' heeft ook al zo'n bijzonder ritme. Het lijkt wel een exotische dans.

Rolligheten is ook helemaal op zijn plaats in 'Broken Beauty', een ballade waarin zijn markante, licht getormenteerde spel uitstekend uit de verf komt. Maar dit is ook de plek voor een solo op de contrabas, met prachtig uitgebalanceerde lijnen van Eldh. Mooi ook dat aansluitende duet waarin sax en bas om elkaar heen cirkelen. In dezelfde toon zit 'Less Dense', een stuk van Eldh, met prachtig stuwend spel van Nilssen en een intense melodie van Rolligheten. Zeer energiek gaat het er weer aan toe in 'Bötteknott', waarin we Rolligheten andermaal op sopraansax tegenkomen, maar waar we Nilssen eindelijk ook een paar keer horen soleren, waarvan één keer uitgebreid op de bekkens. Bijzonder is ook de drumsolo op 'Jon'. Het lijkt de donder wel, weerkaatst door de Noorse bergen. Het wordt gevolgd door de afsluiter 'Skienselva', met een prachtige melodie van Rolligheten op basklarinet.

Klik hier om dit album te beluisteren.

(Ben Taffijn, 11.2.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.