Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Accidental Tourists - 'The Alaska Sessions' (Challenge, 2019)

Opname: 1-3 oktober 2018

Accidental Tourists is het trio van de oorspronkelijk uit de Moezelstreek afkomstige pianist, componist en professor Markus Burger, die inmiddels alweer zo'n twintig jaar in Californië woont. Hij vormde het samen met de Amerikaanse bassist Bob Magnusson en drummer Joe LaBarbera en bracht in 2012 het album 'The L.A. Sessions' uit. Zeven jaar later verscheen de opvolger, 'The Alaska Sessions', wederom met Magnusson, maar zonder LaBarbera. In plaats daarvan horen we Peter Erskine, die Burger reeds kent uit zijn studententijd in Keulen.

Dit trio speelt jazz die de tand des tijds zal gaan doorstaan, zuiver omdat het jazz is die in alles voortbouwt op de traditie. De rol van Burger, die bijna alle stukken componeerde, is daarbij leidend. Reeds in 'Perpetuum Mobile' valt zijn beeldende, verhalende stijl van pianospelen op. Iedere noot staat hier in dienst van het totaal. Burger is dan ook duidelijk de leider van dit trio, wat overigens geenszins betekent dat Magnusson en Erskine slechts een bijrol vervullen.

Heel doordacht maakt Burger gebruik van zijn ritmesectie. Hij gebruikt de twee om zijn pianospel te markeren, in goede banen te leiden en verder uit te bouwen. Luister hoe hij in 'Big Chief' de overgang maakt van zijn solo naar het triospel en u begrijpt wat ik bedoel: als een drietrapsraket voegt hij tot twee keer een laag toe, om zijn stuk uiteindelijk de benodigde vaart te geven, zodat wij op het puntje van onze stoel belanden. En het is Erskine die in eerste instantie de sfeer bepaalt in 'The Beginning Of A Love Affair', waar Burger verderop met fragiele lijnen verder invulling aan geeft. Tot dat luisterrijke duet met Magnusson klinkt. De pianist plaatst hier markeringen, terwijl de bassist de melodie vormgeeft. Dat Burger compositie doseert aan San Diego State hoor je hier terug, groots.

'Budapest Grand Hotel' schreef Burger na het zien van de gelijknamige film uit 2014 van Wes Anderson. "I could imagine this song being in that movie's chase scenes", zegt hij er zelf over. Vaart zit er in ieder geval genoeg in, met name door de twee prachtige en zeer creatieve drumsolo's van Erskine. Verder is dit volgens Burger een eerbetoon aan de grote jazzvernieuwer en pianist Bud Powell. De drie stukken die hierop volgen, 'Skeys', 'Fall Colors' en 'Kodiak Coho' hangen samen met de titel van dit album. "Since I was a child", zo vertelt Burger in het boekje bij de cd, "I have loved the outdoors and fell in love with the vast wilderness of Alaska and Iceland... The songs on this album were written in Alaska over the years of my trips in this wilderness state."

Dit album bevat slechts twee stukken die niet door Burger werden gecomponeerd. Het eerste is 'Pure Imagination' van Leslie Bricusse en Anthony Newley, afkomstig uit de film 'Charlie and the Chocolate Factory', naar het verhaal van Roald Dahl. Burger: "It is my daughter's favorite song. It has a lovable melody so we played it with very little improvisation, just presenting the beautiful theme." Het tweede is 'Aqua Refections', een stuk van Magnusson. De bas klinkt hier bijna vanzelfsprekend net iets prominenter dan elders en vormt een prachtig duo met Burgers piano. Dan volgen nog twee introverte stukken van Burger. In 'The Good Old Days' mijmert hij wat over het verleden en in 'The Power Within You' reflecteert hij op het moment in zijn leven dat hij een dodelijke ziekte de baas werd. Een gebeurtenis die hem deed nadenken over het leven, iets waar we op dit album nog het staartje van meekrijgen.

Klik hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Ben Taffijn, 8.2.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.