Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Nieuws
Paul van Kemenade ontvangt Cultuurprijs


Altsaxofonist Paul van Kemenade ontvangt dit jaar de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Volgens de jury geeft hij in vele hoedanigheden al decennia kleur aan het muzikale leven in Brabant en ver daarbuiten. 'Van Kemenade heeft een volstrekt eigen klank en benadering, die met de jaren alleen maar aan kwaliteit heeft gewonnen', aldus de jury.

Van Kemenade heeft als saxofonist een direct herkenbare, intense toon. Als voorman van de roemruchte Tilburgse jazzscene aanvankelijk opererend in de frontlinie van de avant-garde, maar ook toen al overduidelijk geworteld in de traditie van grote voorgangers als Charlie Parker en Johnny Hodges.

Al snel bleek hij van vele markten thuis. Zo is hij bandleider van zijn eigen kwintet en vele ad-hoc ensembles. Componist van een groot aantal bijzondere stukken, die in de geest van Charles Mingus en Carla Bley veel ruimte bieden voor vrije improvisatie. En ondernemer, onder meer met zijn eigenzinnige festival Stranger Than Paranoia, dat insteekt op unieke samenwerkingen. Alleen daar wordt de brug geslagen tussen genres als middeleeuwse polyfonie en geïmproviseerde zang.

Met het Tilburgse podium Paradox als vaste thuisbasis stemt Paul van Kemenade musici tot inspiratie. Tot op de dag van vandaag leidt hij ensembles van jong talent, onder andere in het Zuid Nederlands Workshop Orkest. Dit in navolging van het Brabants Leerorkest dat hij leidde in de tachtiger jaren met musici als Eric Vloeimans, Jeroen van Vliet en Jeroen Doomernik. Voormalige bandleden en leerlingen hebben inmiddels zelf hun stempel gedrukt op de Nederlandse jazz.

'Paul van Kemenade is een wereldburger, maar als het gaat om samenwerking en vernieuwing vooral every inch Brabander', aldus de jury.

De prijs, waaraan een bedrag van € 10.000 verbonden is, wordt op vrijdag 5 juni uitgereikt door Wim van de Donk, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, in Paradox te Tilburg.

Foto's: Cees van de Ven

Labels:

(Maarten van de Ven, 27.1.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.