Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Wat is funk?

Jeroen van Helsdingen Band, 18 januari 2020, Theater Posa, Lelystad

"Ja, wat is funk?", vroeg toetsenspeler Jeroen van Helsdingen zaterdag halverwege de eerste set retorisch. Meer aan zichzelf dan aan de zaal en hij zette een riffje in dat zó uit de pen van collega's als Herbie Hancock (Headhunters) of Stevie Wonder had kunnen vloeien. Zo gaat die funk dus ongeveer met andere woorden.

De Jeroen van Helsdingen Band maakt nadrukkelijk geen jazz en eigenlijk ook geen popmuziek. Improvisaties worden in strakke kaders geplaatst, in dat opzicht wijken de muzikanten af van de gangbare jazzpraktijk. Van de andere kant 'misten' we de gebruikelijke vierkante hoempabeat die veel rockmuziek kenmerkt.

Er werd uitsluitend eigen werk gespeeld. Soms was dat vers van de pers, zoals het nummer 'Mellow Fellow', waarin het samenspel een halve seconde haperde. Maar de muzikanten waren professioneel en alert genoeg om dat gelijk op te lossen. In het algemeen toonde het kwartet een cohesie die slechts na talloze repetities en optredens bereikt kan worden. Vernieuwend was het allemaal allerminst, zeker niet voor degenen die het fusiongenre vanaf de jaren zeventig een beetje gevolgd hebben. Maar niet alles hoeft vernieuwend te zijn.

Van Helsdingens muziek is uit riffs, licks en ritmische patronen opgetrokken. Alles is instrumentaal, al zou je kunnen stellen dat Richard Hallebeek zijn gitaar ongeremd laat zingen. Zijn samenspel, soms unisono, met de leider was hecht. Soms volgden de instrumenten elkaar als schaduwen, op andere momenten gaven ze elkaar kleur, zoals in de song 'Icarus' van de laatste cd. Een enkele keer, in het nummer 'Miesmuilers', vertoonde het gebodene minimal-trekjes. Het duel tussen toetsen en gitaar in 'Clap Your Hands Everybody', dat in een gezamenlijke solo uitliep, was een toepasselijk slot van dit recital.

Concertfoto: Fotostudio L&P

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 25.1.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.