Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Stilzitten is geen optie

Montis, Goudsmit & Directie, vrijdag 10 januari 2020, Paradox, Tilburg

In een vol Paradox presenteerde dit trio hun laatste plaat: 'Taste Of Culture'. Op de hoes is het trio te zien, gezeten aan een overvloedig gevulde dis met heerlijke Aziatische gerechten. De foto is dan ook genomen in het restaurant aan de Amsterdamse Leidsedwarsstraat dat de titel voor deze plaat opleverde. Het ziet er zo aantrekkelijk uit, dat ik daar zeker eens langsga. Ik verwacht een diversiteit aan gerechten met goed gebruik van kruiden en specerijen, verrassende combinaties tussen zoet, zuur en zout. Maar vooral ook spicy kicks in the ass.

De albumtitel is goed gekozen, bleek tijdens het concert. Er werd een muzikale dis voorgeschoteld die het plaatje op de hoes evenaarde of zelfs overtrof. De mannen zetten in met een prachtig eerbetoon aan James Brown en serveerden daarmee een heerlijke appetizer, om meteen daarna de klassieker 'Sunny' in te zetten, die naadloos overging in een 'Chicken Shack'-thema. Man, dat smaakte goed en naar meer vooral. En nog voordat het een beetje verteerd was, kwam er alweer een fantastisch gerecht. Ray Charles' klassieker 'I’ve Got A Woman', maar dan zo stevig gekruid dat echt niemand meer stil kon zitten. Het werd een soort gospelhoogmis, die magistraal toewerkte naar een climax. Drummer Directie nam met verve de rol op zich van eerwaarde, terwijl Goudsmit, beweeglijk als altijd, de sterren van de hemel speelde.

Het trio straalde uit dat ze minstens zoveel plezier hadden als het publiek en zo ontstond er een mooie wisselwerking. Met Directie stuwend op de drums, ongelooflijke accenten leggend. Goudsmit ging los als altijd en liet voortdurend zijn virtuositeit zien. Ondertussen leek Montis minder prominent aanwezig, maar zijn solo's en begeleiding waren magistraal. Bovendien zette hij op zijn Hammond tegelijkertijd heel inventieve baspartijen uit. Hammond met DT!

Met gevoel voor timing werd een rustmoment ingebracht met de schitterende ballad 'RU In Love', een eigen compositie van het trio, waarna het gezelschap een pauze inlaste. Ook dat had de kok goed gezien. Even een drankje en voor sommigen een sigaretje om je voor te bereiden op de volgende gerechten. En die kwamen, allemaal pittig gekruid en met verrassende smaaksensatie.

Zo werden we getrakteerd op een mooie compositie van Montis, het door Goudsmit en Akkerman gecomponeerde 'Jan' en niet te vergeten een prachtige interpretatie van Al Greens klassieker 'Let’s Stay Together'. Op een heel grappige manier werden ook citaten verwerkt zoals Deep Purple's 'Smoke On The Water' en zelfs Luv's 'You’re The Greatest Lover'. Directie maakte er zelfs een soort polonaise van, terwijl Montis even verrast leek door deze improvisatie van Goudsmit.

De gasten genoten met volle teugen en veel van hen namen een doggybag mee in de vorm van een cd. Het was een voortreffelijke avond, met zo veel culinair-muzikale hoogstandjes dat een paar Michelinsterren hier echt op hun plaats zouden zijn.

Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Pape.

Labels: ,

(Johan Pape, 21.1.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.