Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Trycycle - 'Zoom' (eigen beheer, 2019)

Opname: juni 2019

De Belgische accordeonist Tuur Florizoone heeft in Nederland enige bekendheid verworven door zijn deelname aan Oliver's Cinema, een van de groepen van trompettist Eric Vloeimans. Daar maakt hij deel van uit samen met cellist Jörg Brinkmann. Florizoone kan vanzelfsprekend meer, bijvoorbeeld met zijn eigen trio Tricycle dat zijn twintigjarig jubileum viert en onlangs 'Zoom' afleverde, waarmee het trio de komende maanden door België en Nederland trekt. In Tricycle laat Florizoone zich vergezellen door de eveneens in Nederland niet al te bekende saxofonist/dwarsfluitist Phillippe Laloy en bassist Vincent Noiret. Alle drie de musici hebben een zeer eclectische achtergrond en zijn zowel actief binnen de jazz, als binnen de folk, de filmmuziek en het Franse chanson.

Die mix van stijlen horen we ook zeker terug op dit 'Zoom', een allesbehalve klassiek jazzalbum. In de dertien zeer melodieuze stukken op dit album, alle van de hand van Florizoone, klinkt evenveel folk als jazz en is het lied, ook al wordt er geen noot gezongen, nooit ver weg. Noiret speelt een centrale rol, met een mooi versterkte bas structuren creërend, waar Florizoone en Laloy hun sprekende en zeer sfeervolle melodieën tegen afzetten. Bijzonder mooi is daarbij hoe de twee elkaar op luisterrijke wijze aanvullen, bijvoorbeeld in het innemende 'Cherbourg'. In het ritmische 'Craft' is de invloed van folk goed terug te horen. Florizooone en Laloy dansen hier om elkaar heen. De bassolo in 'Oakland' is eveneens meer folk dan jazz, knap hoe melodisch Noiret hier klinkt.

Florizoone heeft fijne luisterliedjes geschreven, die door dit trio op wonderschone wijze voor het voetlicht worden gebracht. Geëxperimenteerd wordt er niet, dwarse noten klinken er niet. Daar is dit de muziek niet naar. Als dit poëzie is, dan betreft het sonnetten en geen vrije verzen. Maar wel heel mooie sonnetten, over het leven. Daarbij past welluidendheid, fijnzinnigheid en een scheutje melancholie. En halverwege het titelnummer 'Zoom' maken we weer even een dansje, het doet heel even denken aan die jazzclubs van de jaren 20 van de vorige eeuw. Een aangenaam intermezzo.

Verreweg het beste stuk is 'Symphony for E.L. (In Memory Of Eva Leirman)'. Je hoeft niet te weten wie Eva Leirman was - een nicht van Florizoone die in april 2017 op vijftigjarige leeftijd zeer onverwachts een einde aan haar leven maakte - om te voelen dat hij hierdoor getroffen was. De melodie die Laloy hier blaast op zijn sopraansax is doortrokken van weemoed en de noten die Florizoone op de achtergrond speelt snijden door de ziel, net als de duistere grepen van Noiret. En als Florizoone dan zelf de melodie ter hand neemt, klinkt dit met een intense tederheid. Hier, waar de intensiteit het grootst is, klinkt dit trio op zijn best. Ook 'Still', een innemende ballade, is bijzonder vanwege zijn ritmische basspel en de wijze waarop Laloy hier op zijn altsaxofoon omheen danst. 'Welgezind' is waar we mee eindigen. Een toepasselijkere titel is moeilijk denkbaar voor deze vrolijk deinende melodie en perfecte afsluiter.

Tricycle is de komende maanden op diverse podia te zien. Klik hier voor de speeldata.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Ben Taffijn, 24.12.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.