Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Het geheel en de delen

Quique Ramirez Quintet, zaterdag 9 november 2019, Atelier Il Sole in Cantina, Groningen

Het Quique Ramirez Quintet speelt Europese jazz. Niet zozeer geworteld dus in de Amerikaanse 4/4 jazz en evenmin zozeer in de improvisatiemuziek van na 1960. Nee, de diverse afkomst van de muzikanten maakt hier een heel apart verhaal van. Leider en drummer Quique Ramirez speelt eigenlijk nooit keurig in vieren. Hij suggereert wel een soort vierkwartsmaat, noodt tot dansen, maar daarin gebeurt voortdurend wat. Het is iets funky's met daarin een wereld aan versieringen.

In dit zorgvuldig vormgegeven concept speelt vocaliste Austèja Zvirblytè een centrale rol. Vocaliste is hier niet helemaal het juiste woord. Haar abstracte geluiden en uithalen zijn evenwaardig aan die van de instrumentalisten. Een aantal malen versmolt de stem zó met de sound van Erdogan Cem Evins gitaar dat je die respectieve bijdragen bijna niet meer van elkaar kon onderscheiden. Dat ze ook trompettiste is speelt hier, denk ik, ook een rol.

Toch, ondanks de overduidelijke toewijding waarmee de muziek werd gebracht, geloof ik dat er nog veel meer in haar stem en in haar aanpak zit. Alleen al daarom is het spijtig dat dit kwintet nauwelijks levensvatbaar lijkt. Deze band is bij elkaar gekomen omdat de muzikanten elkaar op het Prins Claus Conservatorium hebben ontmoet; na afronding van hun studie zullen ze huns weegs gaan. Slechts een hoogst enkele keer blijft zo'n groep bijeen. Dan moet er wel sprake zijn van een ijzersterk concept. In de gauwigheid kan ik me slechts Kuhn Fu voor de geest halen waarbij dat gelukt is. In andere conservatoriumsteden zal dat, neem ik aan, niet veel anders zijn.

Het geheel is hier duidelijk meer dan de som der delen. Alleen al daarom gun je zo'n bandje bestaansrecht. Zodat de muzikanten samen kunnen werken aan een lossere, meer soepele benadering. Daarmee zou het collectief ongetwijfeld sterker worden. Een paar keer per jaar optreden in de Cantina, dat zou al heel wat zijn. Maar ja, de dagen van het souterrain lijken nu toch echt geteld. Hoewel... dat zeiden ze ook telkens van Heintje Davids.

Concertfoto's: Hammie van der Vorst

Labels:

(Eddy Determeyer, 17.11.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.