Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Het eiland van mijn vader: ontroerend en intiem

Thijs Borsten & Izaline Calister, zondag 10 november 2019, Paradox, Tilburg

Acht seizoenen trok Thijs Borsten met zijn programma 'De Uitdaging' volle zalen. Het is dapper om een succesformule te stoppen of in ieder geval grondig te wijzigen. De kracht van de uitdaging was het bij elkaar zetten van twee uiteenlopende vocalisten en die eigen en elkaars repertoire te laten zingen. Afgewisseld met korte presentaties over hun achtergrond leverde dit steevast boeiende en originele muzikale confrontaties op.

Borsten heeft nu besloten om zijn ritmesectie thuis te laten en met slechts één vocalist te werken. Ter voorbereiding gaat hij samen met deze persoon op reis op zoek naar de wortels van de gast en gaandeweg de repertoirekeuze hierop te baseren. Izaline Calister heeft haar wortels liggen op Curaçao en had de eer het spits te mogen afbijten. Het tweetal is afgereisd naar het eiland van Calisters vader en heeft zich daar door hem laten rondleiden. Tijdens het concert werden beeldfragmenten van deze reis vertoon, soms interactief. Dat deze formule veel meer verdieping oplevert werd deze middag duidelijk. Calister greep de kans om haar veelzijdigheid als zangeres te etaleren en maakte dat helemaal waar.

Thijs Borsten heeft tijdens 'De Uitdaging' natuurlijk overtuigend bewezen niet alleen een uitstekend muzikant op piano en gitaar te zijn en een bijzonder knap arrangeur, maar vooral ook een verbinder pur sang. Hij slaagt erin op een heel natuurlijke manier een sfeer van vertrouwen te creëren, waarin zijn gasten zichtbaar op hun gemak zijn en daardoor ook bereid zijn zich te openen voor het publiek. De spanning die in zijn vorige programma zat door twee verschillende zangers aan elkaar te koppelen, komt nu voort uit de interactie tussen Borsten en zijn gast. Hierdoor ontstaat er zo mogelijk een nog intiemere sfeer, die in de ambiance van Paradox perfect op zijn plaats was.

Mooi om te zien dat het publiek van een zeer gemixte samenstelling was, qua leeftijd, sexe en etniciteit. Uit de reacties werd duidelijk dat iedereen geraakt werd door de fraaie repertoirekeuze, de verhalen en de beelden. Mooie vertolkingen van onder andere Gerard van Maasakkers' 'De Lucht Zit Nog Vol Dagen' en een prachtig gearrangeerde versie van de Beatles-classic 'Blackbird' waren voor mij enkele van de pareltjes die uitgeserveerd werden.

Het ingetogen en intieme programma werd afgesloten met een fraaie 'Tumba'. Het thema dat een Nederlander als Borsten geen tumba zou kunnen spelen, had als een running gag door het hele programma gelopen. Natuurlijk kon Borsten dat. Net zoals hij er uitstekend in geslaagd is een nieuwe vorm voor zijn series te vinden. Beste bewijs dat hij een geslaagde formule heeft gevonden is dat je nu al nieuwsgierig wordt naar de tweede gast in deze serie, Lucretia van der Vloot.

Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Pape.

Labels:

(Johan Pape, 28.11.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.