Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Jasper Blom Quartet - 'Polyphony' (Whirlwind, 2019)

Opname: 21 mei 2016 / 10 februari 2018

Op woensdag 4 december is het zover, dan krijgt saxofonist en componist Jasper Blom de felbegeerde Buma Boy Edgar Prijs uitgereikt in het Amsterdamse Bimhuis. Het zal een waar feest worden, waarbij Blom in diverse samenstellingen zal optreden. Een van die bands, noem het gerust zijn basisopstelling, is het Jasper Blom Quartet, dat eerder dit jaar het vijfde album, 'Polyphony' uitbracht. Het is een dubbelalbum geworden met daarop twee optredens in datzelfde Bimhuis. Op beide concerten liet het kwartet zich vergezellen door een extra solist. In mei 2016 door trompettist Bert Joris en in februari 2018 door trombonist Nils Wogram. Tijdens de prijsuitreiking op 4 december zal het kwartet overigens samenspelen met pianist Pablo Held, als opmaat voor het volgende album.

Het concert van mei 2016, de eerste schijf, begint met een aantrekkelijk ritmisch patroon van bassist Frans van der Hoeven, drummer Martijn Vink en gitarist Jesse van Ruller, waar Bert Joris zich behendig overheen beweegt. Als Blom zich erbij voegt, valt vooral op hoe mooi hij aansluiting zoekt. 'Waltz For Magnus' heet het stuk, waarin Van Ruller al snel de leiding neemt met een melodische solo, strak ondersteund door Van der Hoeven en Vink. Als de blazers zich voor de tweede keer in het strijdgewoel mengen, is dat wederom met veel oog voor het melodische gehalte. Geheel anders gaat het eraan toe in het spannende 'Virelai'. Ook hier is sprake van structuur, maar dan veel meer als een los raamwerk, waar de vijf musici grondig de grenzen van aftasten. Spannend vuurwerk, onder andere door een flitsende solo van Joris. Ronduit briljant is de ballade 'Fontayne' en dan met name door het samenspel van Blom en Joris en door het bijzondere, innemende gitaarspel van Van Ruller. Dit nummer vormt ook aanleiding om te beginnen over de positie die Blom inneemt binnen dit kwartet en de wijze waarop hij zich tot de gastsolist verhoudt: opvallend bescheiden. De saxofonist is hier vooral de man op de achtergrond, de aangever. Iemand die een ander de plek onder de schijnwerper gunt. Zo krijgt Van der Hoeven in 'Homme Armé' uitgebreid de ruimte voor een prachtig melodieuze solo, waarna we wederom het duo Blom-Joris horen in harmonisch samenspel. Van Ruller weet te overtuigen met zangerig gitaarspel in 'Beatus Vir'.

Ruim anderhalf jaar later staat het kwartet wederom in het Bimhuis, nu met trombonist Nils Wogram. Ze gaan, vastgelegd op de tweede schijf, prachtig van start met het ietwat slepende 'Decidophobia'. En let hier met name op de wijze waarop de klanken van tenorsax en trombone samensmelten tot een boeiend geheel. En Blom mag zichzelf dan goed kunnen wegcijferen, we horen hem hier evengoed in een krachtige, ietwat getormenteerde solo. Bijzonder is ook het repetitieve patroon in 'Running Gag', waar Blom en Wogram vorm aan geven, nog versterkt door de inspanningen van de ritmesectie. Bij Blom is Lucy vervangen door Nancy. Met 'Nancy In The Sky' krijgen we een eclatante ballade met een prachtige bijdrage van een intiem spelende Van Ruller en subtiele lijnen van de blazers. Op 'Least Of Your Worries' gaat het er wat minder gestructureerd aan toe en botsen de klanken van de blazers in een door Van der Hoeven en Vink gecreëerde dynamische setting. Tevens horen we Van Ruller in een tegen rock aanschurkende solo. Tot slot klinkt het innemende 'Antidote', waarin andermaal het harmonieuze samenspel tussen de beide blazers opvalt.

We wisten het natuurlijk al, dit album vormt louter weer een bevestiging: de Buma Boy Edgar Prijs voor Jasper Blom is welverdiend.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Ben Taffijn, 26.11.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.